Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Okunur?

Bilanço, finansal tabloların temel bir parçası olup, bir şirketin mali durumunu anlık olarak gösterir. Bu yazıda, bilanço nedir, nasıl okunur ve hangi unsurları içerir gibi konuları ele alacağız. Finansal tablolar arasında yer alan gelir-gider tablosu, nakit akış tablosu ve öz sermaye değişim tablosu ile birlikte, dönen varlıklar, duran varlıklar, kısa vadeli ve uzun vadeli yükümlülükler gibi kritik bilgilerin nasıl analiz edileceğine dair ipuçları vereceğiz. Ayrıca, finansal tablolara erişim için kullanılan kaynakları, özellikle KAP'ı da inceleyeceğiz.

Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Okunur?
Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Okunur?

Finansal Tablolar

Belli bir büyüklükteki şirketler Türk Vergi Kanunu'na ya da Sermaye Piyasaları Kanunu'na göre finansal tablo hazırlamak ve yayınlamakla yükümlüdür. Eğer bir şirket halka açıksa ve borsada işlem görüyorsa o şirketin finansal tablolarına Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)'tan erişebiliriz. Ayrıca, diğer bilinen web sitelerde de, Yahoo Finance, İş Yatırım ve Fintables gibi, finansal tablolara ulaşabilirsiniz.

Finansal tablolar için 4 tane ana tabloyu özetleyebiliriz.

Bilanço

Bilanço belli bir tarihte bir şirketin sahip olduğu varlıklarını ve yükümlülüklerini gösterir. Bir tarafta dönen varlıklar ve duran varlıklar, diğer tarafta yükümlülükler ve öz kaynaklar vardır. Bilançonun özelliği şirketin belli bir tarihteki şirketin resmidir, yani şirketin resmini çekeriz ve şirketin elinde bunlar var, karşılığında da şu kadar borcu var ve şirketin sahiplerine ait de bu kadar öz kaynak var deriz.

Gelir Gider Tablosu

Gelir gider tablosu sıklıkla kullanılan ve çok önemli tablolardan biridir. Gelir gider tablosu belli bir dönemi ifade eder. Bu dönem 3 aylık veya 1 yıllık olabilir. O dönemde bu şirket ne kadar satış yapmış, ne kadar maliyete katlanmış, ne kadar brüt kar elde etmiş ve diğer giderleri düşünce ne kadar net kar elde etmiş bunları gösterir.

Nakit Akış Tablosu

Nakit akış tablosu nakit esaslı bir tablodur. Şirketin diğer firmalardan ya da kişilerden aldığı ödemeleri, diğer şirketlere ya da kişilere yaptığı ödemeleri ve kendi içindeki para hareketlerini gösterir.

Öz Sermaye Değişim Tablosu

Öz sermaye değişim tablosu ise şirketin hissedarlarını ve şirketteki sermayesinin temsil etmektedir. Bu tablo genellikle şirketin elde ettiği karlar ve yaptığı kar payı ödemeleri ile değişiklik göstermektedir.

Kısaca bu 4 tablo yatırımcıların sıklıkla kullandığı tablolardandır. Yaptığımız finansal analizlerde özellikle bilanço ve gelir gider tablosunun daha çok, nakit akış tablosunda bir miktar, ama öz sermaye değişim tablosu birazcık da arka planda kalmaktadır.

Bilanço Nasıl Okunur?

Örnek bir bilanço olması açısından, 30 Eylül 2021 itibarıyla BİM AŞ'nin (BİM marketlerinin sahibi olan şirketin) bilançosunu aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Buradaki rakamlar binleri ifade etmektedir, yani "Dönen Varlıklar"da 12 milyon olarak gördüğümüz değer Aslında 12 milyar TL'dir.

Varlıklar
Varlıklar

Bilançonun iki tane bacağı vardır. Bunlardan biri varlıklar, diğeri de kaynaklardır. Varlıklarla kaynaklar haliyle birbirine eşit olmak zorundadır. Varlıkların altında iki tane kalem vardır; dönen varlıklar ve duran varlıklar. Dönen varlıklar bir yıldan daha kısa sürede nakite geçebilecek özellikteki varlıklardır. Duran varlıklar ise bir yıldan daha uzun süre şirket tarafından taşınması planlanan varlıklardır.

Kaynaklarda kısa vadeli yükümlülükler bir yıldan daha kısa sürede ödenmesi gereken borçları ifade eder. Uzun vadeli hükümlülükler 1 yıldan daha uzun süre sonra ödenecek borçları ifade eder.

Öz kaynaklar ise şirketin sahiplerinin şirkete koyduğu ve devam eden süreçte de şirketin elde ettiği karlarıyla değişim gösteren tabloyu ve değeri ifade etmektedir.

Kısa vadeli yükümlülüklerin, uzun vadeli yükümlülüklerin ve öz kaynakların toplamı eşittir dönen ve duran varlıkların toplamıdır. Kısaca bilançonun temel dengesi budur.

Dönen Varlıklar

Dönen varlıklar ya nakittir ya da bir yıl içinde nakle dönmesi planlanıyordur.

Duran Varlıklar

BİM AŞ'nin yaklaşık 14 milyar TL'lik duran varlığı varmış, yani bir yıldan daha uzun süre sahip olacağı varlıklar.

Dönen varlıklar ve duran varlıkları topladığımızda "Toplam Varlıklar" kalemine erişiyoruz.

Kaynaklar

Bilançonun diğer tarafında da kaynaklar vardır. Varlıklar ile kaynakların birbirine eşit olduğunu söylemiştik.

Kısa Vadeli Yükümlülükler

Bir yıldan kısa süre içinde şirketin ödemesi gereken borçlardır.

Yukarıdaki kalemler 1 yıldan daha kısa vadeli olan borçlar ve 13.9 milyar TL gibi ciddi bir rakam.

Uzun Vadeli Yükümlülükler

Uzun vadeli yükümlülükler, banka kredileri olabilir ya da mağazalara bir yıldan daha uzun sürede kiracı olarak ödemesi gereken kira tutarları olabilir.

Öz Kaynaklar

Kalan tutara baktığımızda öz kaynaklar için 6.8 milyar TL bulunmakta. Bunun da iki bileşeni var; Ana Ortaklığa Ait Öz Kaynaklar ve Azınlık Payları.

Eğer bir şirketin başka bir iştiraki varsa ve hakim ortaksa o iştirakinin finansalları da ana şirketin finansallarına aktarılır. BİM AŞ'nin böyle küçük de olsa bir ortaklığı var ve o ortaklıkta %100 hissedar değil. Örneğin, BİM AŞ A şirketinin %70'ine ortak ve %30'unu dışarıdakiler ortak, eğer hakim ortak olduğu ve büyük paraya sahip olduğu için A şirketindeki bütün varlıklar buradaki bilançoda gösteriliyor. Fakat örneğin %30'u azınlık payında ise o azınlık payına denk gelen tutar "Azınlık Payları" kaleminde gösteriliyor. BİM AŞ hissedarlarının payına düşen 6.7 milyar TL ise "Ana Ortaklığa Ait Öz Kaynaklar"da gösteriliyor.

Yukarıdaki kalemlerin de toplamı 6.8 milyar TL. Kısaca toplam varlıklar ve toplam kaynaklar birbirine denk oluyor. Böylece bir bilanço nasıl okunur bunu anlatmış olduk.

Finansal Tablolara Erişim: KAP

Finansal tablolara birkaç farklı kaynaktan erişebilirsiniz, ama en yaygın kullanacağınız kaynak Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)'tır. www.kap.org.tr adresine giriyoruz.

KAP Verileri
KAP Verileri

Arama bölümüne "BİM AŞ" yazıyoruz. Çıkan listede şirketlerin altında BIMAS kısaltmasıyla "BİM Birleşik Mağazaları A.Ş." olarak görüyoruz ve tıklıyoruz. Daha sonra "Bildirim Sorgu"ya tıklıyoruz. "Bildirim Tipi"nden "Finansal Raporları" seçiyoruz. Sağ tarafta süreyi seçiyoruz. En son bilgileri almak için "Son 1 yıl" olarak seçiyoruz. "Getir"e tıklıyoruz.

KAP'ta BİM AŞ
KAP'ta BİM AŞ

Gelen listeden "Finansal Rapor"a tıklıyoruz. Burada kabaca değerler de var, ayrıca pdf'ini indirmek istersek de üst taraftaki .pdf uzantılı dosyaya tıklayabiliriz. Böylece BİM AŞ'ın finansal raporuna erişmiş olduk.

İş Yatırım'da BİM AŞ
İş Yatırım'da BİM AŞ

Bir başka kaynaktan, örneğin İş Yatırım sitesinden, da finansal tablolara erişebilirsiniz. isyatirim.com.tr adresine giriyoruz ve "ANALİZ"e tıklıyoruz. "Hisse Seçiniz..." bölümünden BIMAS yazıyoruz. Sonra mali tablolara tıklıyoruz. Burada dönemleri seçme şansımız da var. Böylece İş Yatırım'dan da şirketin finansal tablolarına erişmiş olduk. İş Yatırım'da tablo bilanço ile başlıyor, gelir gider tablosu ve en son nakit akım tablosunun da olduğu bir veri karşımıza geliyor.

^