Sağlıklı bir hisse grafiği, yatırımcıların doğru kararlar verebilmesi için kritik bir göstergedir. Hisse fiyatlarının istikrarlı bir yükseliş trendi göstermesi, dalgalanmalardan arınmış bir yapıya sahip olması ve işlem hacminin fiyat hareketleriyle uyumlu bir şekilde artması, sağlıklı bir hisse grafiğinin temel özellikleri arasında yer alır. Ayrıca, ani ve sert düşüşlerden kaçınan, teknik analizde önemli kabul edilen destek ve direnç seviyelerine saygı gösteren grafikler, yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirilir.
Hisse grafiğinde görülen yukarı yönlü hareketlerin hacimle desteklenmesi, fiyat hareketlerinin kalıcılığını gösterirken, aşırı volatilite ve ani yükseliş-düşüşler uzun vadede sağlıksız bir hisse grafiğine işaret eder. Bu yazıda, bir hissenin teknik analizi yapılırken dikkat edilmesi gereken temel unsurlar ve yatırımcıların sağlıklı bir hisse grafiğini nasıl analiz etmeleri gerektiği detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Örneğin, aşağıda mum çubuklarında inanılmaz boşluklar olan ve tavan yapa yapa giden bir grafik görmektesiniz. Yani açılış ile kapanış arasında inanılmaz bir kademe boşlukları bulunmakta. Bir anda Temmuz ve Ağustos ayları arasında 1 ayda, 100'den 300'e 3 katına çıkmış. Peki ne bu kadar fiyatlandı da bu kadar değerlenebildi hisse?
Sonra bir anda 300'den 150'e düşmüş. Yani siz zaten hisseyi burada yakalayamıyorsunuz. Siz yükselen trend başladığında 250'lerde yakalayabiliyorsunuz. Türk yatırımcısı genellikle yükselince alır ve düşünce de satar maalesef.
Temmuz'dan Eylül ayına 2 ayda 6 katına çıkmış bir hissede ne değişti de yükseldi fiyatlar? Bu hisse tamamen spekülatif bir hisse ve grafiği oldukça sağlıksız. Borsada bir kağıt böyle bir anda 2-3 katına çıkmaz. Biz şirkete yatırım yapıyoruz. Ne değişti ki, ne açıkladılar ki bir yanda bu kadar fiyatlar arttı?
Peki, sağlıklı hisse grafiği nasıl olmalı? Sağlıklı grafik yavaş yavaş çıkan, arada düzeltmeler yapan, yani kar realizasyonu yapandır. Şirket yavaş yavaş çıkar, sonra bazı teknik analiz yapan yatırımcı karını alıp çıkmak ister. Başka yatırımcılar girer. Siz uzun vadeli bir yatırımcıysanız, yükseklerden almak yerine düşünce aldıysanız çok ciddi birikime sahip olursunuz ve maliyetinizi düşürmüş olursunuz.
Gerçek bir yatırımcı şirketine güveniyorsa bu düşüşleri mutlaka fırsata çeviren yatırımcıdır. Dolayısıyla, cebinde nakit bulunduran ve kademeli her ay düzenli alım yapan kişiler gerçek yatırımcılardır. Bir hisseye uzun vadeli yatırım kararı verildiğinde tüm sermaye ile girilmez. Önce sermayenin %10-15'i ile girilir, hisse yükseldiğinde bir miktar daha girilir. Düştüğünde bir miktar daha girilir ve uzun dönemde şirketin hikayesi devam edene kadar almaya devam edilir.
Aydan aya bunu yapmalı ve bir miktar nakitini her zaman bulundurmanız gerekiyor. Çünkü hisse ucuzladığında cebinizde paranız yoksa üzülürsünüz. Çok daha ucuza almak varken ah vah dersiniz. Bu nedenle, cebinizde sermayenizin en az %15-20'sini nakit olarak bulundurun. Birikiminizin tamamı ile sadece borsaya yatırım yapmamalısınız.
Farklı varlıkları da mutlaka portföyünüzde bulundurmalısınız. Şirketler ne kadar iyi olsa da borsada genel bir düşüş trendi olduğunda belki 3-4 ay o şirket düşebiliyor. 3-4 ay içerisinde sizin o paraya ihtiyacınız olabilir, bir başka bir şey olabilir özellikle ihtiyaç duyduğunuz bir para ile yatırım yapıyorsanız hisseleri satmak zorunda kalabilirsiniz.