Eğer harcamayacaksak birikim yapmanın ne anlamı var? Parayı mezara mı götüreceğiz? Biz gençliğimizi yaşayamadıktan sonra yaşlandığımızda parayı ne yapalım? Eğer ot gibi yaşayacaksak niye zengin olalım?
Tasarruf yaparken, hayat kalitesinden ödün verip vermediğimizi sorgulamak önemlidir. Maaş ve yatırım arasındaki dengeyi kurarak, uzun vadeli yatırımların finansal güvence sağladığını ve ek gelir kaynakları yarattığını görebiliriz. Bu strateji, iş seçiminde rahatlık sunar, ev ve araba almak için gerekli kaynakları sağlar ve finansal özgürlüğü destekler. Tasarruf yaparken hobilerimize de zaman ayırmak, yaşam kalitemizi artırırken, mali hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olur.
Aşağıdaki grafiklerde ayda 30.000 TL kazanan ve kazancının %20'sini birikime dönüştüren ve bu birikimleri de yıllık %8 enflasyon reel getirisi ile değerlendiren bir insana ait. Burada yatay eksende yılları ve dikey eksende ise birikim düzeyini görüyoruz.
Üstteki grafik maaşa ve bu kişinin kümüle yatırıma ait. Maaşının sadece %20'sini biriktirerek bu kişi 30 yıllık bir zaman diliminde 8 milyon TL'lik birikim yapıyor. Bu birikim de enflasyona göre düzeltilmiş bir değer, yani bugünün parasıyla 8 milyon TL.
Aşağıdaki grafikte ise mavi çubuklar 30.000 TL'lik maaşı, yani yıllık olarak 360.000 TL'ye denk geliyor. Turuncu ise birikimlerden elde edilen %8'lik reel getiriyi ifade ediyor. İlk başta belki reel getiri düşük, çünkü hiçbir birikimimiz yok, fakat birikimimiz belli bir seviyeye varınca artık birikimimiz de adeta bir maaş getirisi elde etmeye başlıyor ve bu yaklaşık 20 yıllık bir zaman diliminde oluyor.
Eğer %20 değil de %30 tasarruf yaparsak ya da mesleki hayatımızın ilk yıllarında ek işlerde vesaire çalışarak ek gelir elde edersek, muhtemelen bu 20 yılı daha aşağıya çekmek de mümkün. Böylece, daha kısa sürede ek gelirimiz olacak ve yatırımlardan elde ettiğimiz reel gelirimiz maaşımızı geçecektir.
Artık öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, örneğin 250-300 bin Dolar birikimi olan bir kişi bu parayı etkin bir şekilde değerlendirirse bir memur maaşı kadar getiri elde edebiliyor. Eğer 1 milyon Dolar'ı olan bir kişi bu parayı iyi bir şekilde değerlendiriyorsa üst düzey yönetici kadar bir getiri elde edebiliyor ve bunu hiç çalışmadan yapabiliyor.
Birikimimizin ve yatırımlarımızdan elde ettiğimiz getirilerin zamanla maaşımızın yerini nasıl aldığını gördük. Şimdi de uzun vadeli yatırım yapmanın ve belli bir birikim sahibi olmanın hayatımıza yaptığı katkılara bakalım.
Bir kaza geçirdik, işten çıkarıldık veya çalıştığımız şirket iflas etti ve ani bir şekilde paraya ihtiyacımız oldu. Eğer birikimimiz varsa bu süreci çok daha rahat atlatırız. Birikimimiz yoksa bir kabusun başlangıcı olur.
Eğer birikimlerimiz çok ciddi seviyelere gelirse, yukarıdaki grafikte de göstermiştik, belli bir süre sonra birikimlerimizden elde ettiğimiz getiri maaşımızı bile geçebilir. Eğer öyle bir seviyeye gelirsek maaşımızı gönlümüzce harcayabildiğimiz gibi belki birikimlerimizden elde ettiğimiz reel getirilere ekleyip daha da üst standartlarda yaşayabiliriz. Aslında tasarruf yapmak sadece hayatta ödün vermek değildir, hayatın belli bir aşamasında yaşam kalitesini ve standardını yükseltme anlamı taşıyabilir.
Eğer birikimimiz varsa ve bu birikimleri yatırıma dönüştürdüysek bu ek gelir kaynaklarımızın olduğunu gösterir. Ek gelir kaynaklarımızın varlığı iş seçiminde de bize yardım eder, çünkü sırf daha yüksek maaş veriyor diye çok zor şartlarda bir işi tercih etmeyebiliriz ya da işten memnun değiliz ayrılmak istiyoruz, bu durumda da bizim iş değiştirme kararımızı kolaylaştırır.
Kenarda birkaç milyon TL'si olan bir kişi ile hiç parası olmayan bir kişiyi düşününün. Bu kişilerin belli bir işte çalışırkenki davranışları bile birbirinden farklı olacaktır.
Büyük bir alışveriş yapmak ancak birikim ve yatırım sahibi olmak ile mümkündür. Örneğin, bir ev veya bir araba alacaksak muhakkak birikimlerimizin ve yatırımlarımızın olması şart. Yoksa peşinatı bile ödememiz mümkün değil, yani kredi alsak bile bu tarz büyük alımlar yapma şansımız olmaz.
Finansal özgürlüğe kavuşmak da önemli bir motivasyon kaynağı olabilir. Tabii günümüz şartlarında finansal özgürlüğe kavuşmak çok kolay değil, ama yukarıdaki grafikte de gördüğünüz gibi eğer birikimimiz belli bir seviyeyi aşarsa bu adeta bize maaş üstü bir getiri sunabiliyor. Aksi takdirde, birikimlerimiz ve yatırımlarımız olmazsa emekli maaşları ile alım gücünün de düştüğünü düşünürsek yaşlılığımız çok kötü geçer.
Birikimleri ve yatırımları etkin bir şekilde yönettiğimiz bir senaryoda finansal özgürlüğü elde edersek hem maaşlı bir işte çalışma zorunluluğumuz olmaz hem istediğimiz işte çalışma fırsatımız olur hem de istediğimiz hobilere vakit ayırma fırsatımız olur. Kısaca özgür oluruz.
Başarının verdiği haz da yatırımdan elde edebileceğimiz kazanımlardan biridir. Bazı insanlar futbol takip ederek ve bazı insanlar da at yarışlarını takip ederek mutlu olabilir. Bazıları için ise yatırımlar mutlu etmektedir. Yaptığı yatırımların sonuçlarına bakar ve başarılı yatırımlardan mutluluk ve başarısız yatırımlardan ise mutsuzluk duyabilir. Bu da hayatı renklendiren bir fonksiyona sahiptir.