Birden fazla parsel için anlaştınız ya da birden fazla parseliniz var. Bunları bir parça haline getirerek avantajlarından yararlanmak istiyorsunuz. Bu yazımızda parsel birleştirme olan Tevhid İşlemi'nden bahsedeceğiz.
Tevhid bildiğiniz üzere kelime anlamı itibariyle de; birleştirmek, bir etmek anlamına geliyor. Çok zenginsiniz, 10 tane parseliniz var ve bunları birleştirmek istiyorsunuz. Bunu neden birleştirmek istersiniz? Sebeplerden bir tanesi; her parselde çekme koşulları olduğu takdirde bu size yer kaybettirecektir. Yani daha az inşaat alanı sağlayacaktır. Ancak parseleri birleştirdiğiniz zaman, ortada bir blok haline getirdiğinizde çekme mesafelerinin dezavantajlarından kurtulmuş olacaksınızdır.
Bir diğer avantaj ise; parseller büyüdüğü zaman imar plan notlarında ekler vardır, bu plan notlarında parselin büyüklüklerine göre imar artışı verebilmektedir. Örneğin; 1000 metrekarelik bir parsel için kaks olarak 0.80 verirken, bu 1000 metrekare 5000 metrekareye çıktığı zaman 0.80 üzerine %20 artış ya da farklı şekillerde yaklaşımlarla imar hakları arttırılabilir.
Bunun sebebi daha büyük parseller olsun, daha fazla açık yeşil alanlar kalabilsin ve insanlar parsellerini birleştirmeyi düşünsün diyedir. Bu sebeple tevhid işlemi yapılması gereken işlemlerden bir tanesidir. Ancak tabi ki taraflar kendi aralarında anlaşabildikleri zaman. Çoğunlukla birden fazla parselin sahibi olanlar, bunu kendi parselleri için yapabilmektedirler.
Kentsel dönüşümde arsa veya parsel birleştirmeye örnek vermek gerekirse; bir ada içerisinde 8-10 tane parsel anlaştığı takdirde ve bir müteahhit de projeyi anlaşabildikleri durumda 8-10 parsel birleştirerek, bir ada içerisinde tevhid işlemi ile birlikte çok güzel bir proje yapılabilmektedirler. Tevhidin bu şekilde avantajları vardır.
İfraz (ayırma) işleminde ve tevhid (birleştirme) işleminde aynı prosedür işlemektedir. Mücavir alanlar* içerisinde ve belediye sınırları içerisinde belediyeden, mücavir alan sınırları dışında ise İl Özel İdare'den başvurular yapılmaktadır. 30 gün içerisinde başvuru olumlu sonuçlandıktan sonra, ilgili tapu müdürlüğüne 15 gün içerisinde gitmekte ve ilgili tapu müdürlüğü de 30 gün içerisinde tescil işlemini yapmaktadır. Bundan sonrasında 10 tane parseliniz artık tek parsel olacak. 10 tane parsele ait tapu iptal olacak ve bir tane parsel için tapu çıkacak.
*Mücavir alan, belediye sınırları dışında olup, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlardır.