Bankalar, ihale yoluyla ev sahibi olma imkanı sunarak gayrimenkul alımını kolaylaştırıyor. Yapı Kredi, Akbank, Denizbank ve Ziraat Bankası gibi finans kurumlarının web sitelerinde, çeşitli gayrimenkul satışlarına ulaşabilir, detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Bu süreçte, birden fazla gayrimenkule teklif vererek fırsatları değerlendirebilir, İntengo Gayrimenkul İhale Sistemi aracılığıyla online ihale sürecine katılabilirsiniz. İhalelerin dinamik yapısı sayesinde uygun fiyatlarla ev sahibi olmanın yollarını keşfedin ve yatırım yapma fırsatlarını kaçırmayın!
Kamu bankaları tarafından yapılan kampanyalarla konut kredisine talep artıyor. Bununla birlikte alıcılar gayrimenkul almak için iştahlı olarak piyasaya çıktılar ve gayrimenkul almak istiyorlar.
Ancak alıcıların bu isteğini gören satıcılar da tabi ellerindeki kozu kullanmaya ve fiyatları(*) arttırmaya başlıyorlar. Ancak burada elimizde herhangi bir veri olmadığı için gayrimenkul satışlarında fiyatların ne kadar arttığıyla ilgili sadece ilan sitelerinden ve sosyal medyalardan takip edebiliyoruz.
Acaba elimizdeki tek satıcı sahibinden satıcılar ya da inşaat firmaları mı? Bunun dışında bir alternatifimiz yok mu? Var. Bankalar. Peki bankaların sattığı gayrimenkulleri nasıl alacağız?
İlk olarak sahibinden.com ile başlayalım. Sahibinden.com'da satılık dairelerin, bunlar müstakil değil direkt apartman dairesi, 453.000 adet satılık konut gözüküyor. Peki, bu satılık konutun satıcıları kim diye baktığımız zaman kimden kısmına geldiğimiz zaman sahibinden satılanlar 106.000 adet, emlak ofisinden satılanlar 320.000 adet, inşaat firmasından satılanlar 23.000 adet, bankadan satılanlar ise 2291 adet. 1 Mayıs 2020 tarihi(*) itibariyle baktığımız zaman bankadan satılık gayrimenkul sayısı 2.900'ler civarındaydı. Yani yaklaşık 700 adetlik bir azalma görüyoruz 1,5 aylık dönem içerisinde.
Bankalar kurumsal bir yapının içerisinde olduğu için listelenmiş olan fiyatlarda değişiklik olmuyor. Sadece fark şu olabilir. Sizin gibi bir çok alıcının teklif vermesiyle teklif verenlerin arttırdığı gayrimenkuller olabilir. Ama biz örneğimizden uzaklaşmayalım. Hemen bir bankanın online sistemde nasıl gayrimenkule teklif aldığına birlikte bakalım.
Online sistemleri, yani çevrimiçi sistemleri kullanmayan ama gayrimenkul satışları için yine web sitelerinde ilan veren bankalardan nasıl gayrimenkul alacağız, nasıl teklif vereceğiz buna bakalım.
Çevrimiçi çalışmayan bankalar arasında çok büyük bankalar da bulunuyor. Bunlardan Yapı Kredi Bankası, Akbank, Denizbank gibi bankalar çevrimiçi intengo sistemini kullanmıyorlar. Bunun yerine ya kendi sistemlerini kullanıyorlar ya da sistem üzerinden teklif verme modeliyle gayrimenkuller için teklif topluyorlar.
Bunun için ilk olarak Yapı Kredi ile başlayalım. İlk olarak yine Google'a "Yapıkredi satılık gayrimenkul" diye arıyoruz. Karşımıza Yapı Kredi'nin sayfası çıkıyor. Bu sayfaya girdiğimiz zaman satılık gayrimenkulleri sıralayabiliyoruz. Türlerine göre gayrimenkulleri ayırt edebiliyoruz. Buradan mesken sekmesine bastığımız zaman Yapı Kredi de şu an 367 tane satılık konut olduğunu görüyoruz.
Bunlardan bir tanesini kendimize seçerek gayrimenkul hakkında detayları görebiliyoruz. Örneğin bunlardan Konya'da olan bir tane gayrimenkulu seçiyoruz. Muhammen (tahmini) bedeli 165.000 TL olarak gözüken bu gayrimenkulde tapu kaydı ile ilgili bütün bilgileri, adresi ve ekspertiz raporundan alınmış görselleri burada görebiliyoruz. Hangi katta bulunduğu ekspertiz raporunda yapılan bütün işaretlemeden yine bu görseli içerisinde yer alıyor önünde bulunduğu sokak, hangi caddede bulunduğu gibi.
Bu gayrimenkulle ilgili iç fotoğraflar yok ama genellikle iç fotoğraflar da bulunabiliyor. Muhtemelen bu gayrimenkul ekspertiz sırasında içinden ziyaret edilmemiş. Bu sebeple yeterli fotoğraf bulunmuyor.
Bu gayrimenkul için teklif vermek isterseniz altta "Hemen Teklif Ver" butonuna bastığınız zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa çıkıyor. Bu sayfa üzerinde gayrimenkulün hem nitelik bilgileri hem adres hem de tapu kaydı bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Muammer fiyat bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz aşağıda teklif formu bulunuyor teklif formunda kendi bilgilerinizi girerek vermek istediğiniz teklifi yapabiliyorsunuz. Ayrıca, gayrimenkul hakkında daha fazla bilgi almak ya da görüşmek istiyorsanız yine bu formu doldurabilirsunuz.
Yapı Kredi'nin sisteminde gayrimenkullere teklif verirken "Birden fazla gayrimenkule aynı anda teklif vermeyin" diyor. Çünkü bu durumda sizin ciddiyetinizi sorgulamaya başlıyorlar. Onun için bir gayrimenkul ile ilgili teklif verdikten sonra o gayrimenkule vermiş olduğunuz teklifin cevabı gelinceye kadar beklemeniz gerekiyor. Eğer teklif olumluysa bundan sonraki süreç başlıyor.
Online sistemi olmayan bankalardan bir diğeri ise Akbank. Portföyünde yine oldukça fazla gayrimenkul var. Bu banka sisteminde örnek olarak bir gayrimenkul bakarsak yine Konya'da bir gayrimenkul seçiyoruz. Konya'da ohangi ilçede bulunduğu hangi ada parsel bilgisinde bulunduğu kaç metrekare daire olduğu ve bu gayrimenkul için şimdiye kadar verilmiş en yüksek teklif bilgisine buradan ulaşabiliyorsunuz. Minimum artış bedelinin 3.000 TL olduğu ve başlangıç bedeli için 265.000 TL'den başlaması gerektiğini bu ilanın içerisinde görebilirsiniz.
Teminat bedeli olarak da 26.500 TL verdikten sonra "Teklif Ver" butonuna bastığınızda size verilecek olan "kullanıcı adı" ve "şifre" bilgisine ulaşmış olacaksınız. Bu haliyle Akbank sistemi aslında kendi kendine çalışan bir online sistem olarak gözüküyor.
Online sistemi kullanmayan bir diğer banka ise DenizBank. "DenizBank'tan satılık gayrimenkuller" olarak Google'a yazdığımız zaman DenizBank'ın sitesine ulaşıyoruz. Sitede hangi ilçede ve hangi türde gayrimenkul istiyorsanız arayabiliyorsunuz.
Biz yine Konya'da bir tane gayrimenkul seçiyoruz. İlk olarak da "Selçuklu" ilçesini seçiyoruz ve karşımıza 296.000 TL satış bedeli olan bir gayrimenkul çıkıyor. Gayrimenkulün 79 metrekare büyüklükte olduğu detaylarını görebiliyorsunuz. Daha fazla detay görmek istediğiniz zaman "Detay" sayfasına giriyorsunuz ve gayrimenkulün yine ekspertiz sayfasından alınmış bir tane görüntüsü ve konumla ilgili olarak hangi parsel içerisinde bulunduğu harita üzerinde işaretlenmiş olarak görünüyor. Burada da yine gayrimenkulle ilgili bütün detayları görebiliyorsunuz.
"Teklif Ver" butonuna bastığınız zaman DenizBank'ın sisteminde size adınız soyadınız gibi kişisel bilgileri soruyor. Bunun altında teklif tutarınızın ne kadar olduğunu soruyor. Yine Yapı Kredi'nin sisteminde olduğu gibi daha sonra işlem aşamasına geçebiliyorsunuz.
En son örnek olarak Ziraat Bankası'nı işledik, çünkü Ziraat Bankası İntengo İhale Sistemi'ni kullanan bankalardan bir tanesi. Peki İntengo nedir?
gayrimenkul.intengo.com sitesine girdiğiniz zaman burada karşınıza çıkan bankalar; Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Emlak Bank, Fibabanka, Garanti, İNG Bank, Odeobank, QNB Finansbank, Türkland Bank, Türk İş Bank, Albaraka, Türkiye Finans, Anadolu Bank, Burgan Bank, Alternatif Bank, Ziraat Katılım ve Şekerbank.
Bunlar bankalardaki satılık gayrimenkulleri satan bankalar. Peki bu bankalar dışında kimler var? Hayat Varlık, Türk Eğitim Vakfı, Yıldız Gayrimenkul Yönetimi, Deren Varlık Yönetimi gibi kurumlar da kendi ellerindeki gayrimenkulleri bu sistemle satıyorlar. Ziraat Bankası'nda anlatmış olduğumuz sistem bir çok banka için, yani bu İntengo sistemini kullanan banka için aynı.
Ama her şey aynı değil. Örneğin teminat bedeli Ziraat Bankası'nın %6 olabilir. Buradaki x bir kurumda %10 olabilir, %3 olabilir. Yani farklılık gösterebilir. Ama sistem gidip sizin bir teminat yatırmanız, orada ihale vermeniz, ihale kapanana kadar diğer teklif veren kişilerle yarışmanız, sistemin son verilişinden 30 dakika uzamasına kadar birbiriyle neredeyse aynı. Onun için bu bankaları ve bu kurumları online sistem kullanan bankalar olarak değerlendirebiliriz.
Bu gayrimenkulleri alırken sorumluluk sizde. Onun için bütün bankalar sizinle ada parsel bilgilerini paylaşıyor ki o gayrimenkulü almadan önce kendinizin araştırma yapması gerekiyor. Bu konuda lütfen dikkatli olun. Çünkü yapacağınız hatadan yine siz sorumlusunuz. Çünkü gayrimenkul satan bankada olsa onlar da bir satıcı olarak satıyor ve aldığı şekliyle satıyor. Bu sebeple aldığınızda sorumlu alıcı olarak sizde. Lütfen iyi araştırma yapmadan gayrimenkul için teklif vermeyin.
(*)Gayrimenkul fiyatları makalenin yazıldığı güne aittir. Güncel fiyatlar için ilgili siteleri takip ediniz.