Değer artışı amaçlı ev alırken, konut fiyatlarının yükseldiği dönemleri göz önünde bulundurmak kritik öneme sahiptir. Fiyatların sürekli artış gösterip göstermediğini analiz etmek, uzun vadeli kazanç sağlamak için önemlidir. Ayrıca, bölgedeki altyapı projeleri ve yatırımlar, gayrimenkulünüzün değerini artıracak faktörler arasında yer alır. Bu nedenle, ev alımında bu unsurları dikkate alarak bilinçli bir yatırım yapmak, finansal geleceğinizi sağlamlaştırabilir.
Değer artışı yani sermaye artışı gelirine baktığımız zaman konutun piyasadaki diğer konutlar içerisinde daha iyi bir performans gösteriyor ve/veya diğer yatırım araçları içerisinde konutun iyi performans gösteriyor olması gerekiyor.
Bu yazıda bahsettiğimiz konu, konutun fiyatının enflasyona göre korunması değil, konutu yatırım aracı olarak görenlerin konuttan para kazanmaya çalışması ile ilgilidir. Burada özellikle konutun değerinin nasıl sıçradığından bahsedeceğiz.
Konut fiyatlarındaki artış trendinin olduğu dönemi yakalamak. Bundan neyi kastediyoruz? Konut fiyatları enflasyonun üzerinde reel olarak eğer sürekli artış gösteriyorsa. Türkiye örneğinden yola çıkarsak; 2012'nin 4. ayı ile 2017'nin 4. ayı arasında Türkiye'deki konut fiyatları enflasyondan arındırılmış rakamdan çok daha fazla artış sergilemiş oldu. Böyle olunca da konut yatırımı birçok kişinin radarına girmeye başladı. Eğer değer artış amacıyla konuta yatırım yapacaksak bir defa seçeceğimiz dönem içerisinde konutun reel olarak o dönem içerisinde iyi performans sergiliyor olması gerekiyor.
Bu dönemi ilk olarak böyle anlayabiliriz. Bu dönemi anlayabilmek için de sürekli konut fiyatlarındaki reel artışı takip etmemiz gerekiyor. Ancak bu yeterli değil. Çünkü reel olarak artış gösteriyor olması bizim için tek kriter değil. Çünkü konut fiyatları zirveye çıkıyor ve zirveden iniyor olabilir ve hala reel olarak artış gösteriyor olabilir.
Ancak iniş trendine girdi mi? Buna bakmalıyız. Bunun için yine Türkiye'nin son 10 yıl içerisinden bir dönemden örneğe bakarsak; 2014'ün Ocak ayından 2016'nın Nisan ayına kadar konut fiyatlarının sürekli arttığını, yani 5 yılda fiyatların reel arttığı, ancak 2014'ün Ocak ayı ile 2016'nın Nisan ayı arasında konut fiyatları sürekli yukarıya doğru gitti. 2016'nın Nisan ayından itibaren konut fiyatları aşağıya gitmeye başladı. Ama reel olarak yine artışa devam etti. İşte burada dikkat etmemiz gereken bu kırınımın nerede gerçekleştiğini anlamaya çalışmak. Değer artışı amaçlı konut alıyorsak bir defa piyasayı çok iyi izlemeniz gerekiyor.
Konut piyasasındaki fiyat artışlarının ne noktaya geldiğini, reel artışların devam edip etmediğini, zirvenin görülüp görülmediğini tahmin etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte bir de diğer yatırım araçlarına bakmamız gerekiyor. Türkiye'de bu bahsettiğimiz dönem içerisinde 2015'in Eylül ayında konut fiyatları diğer yatırım araçlarına göre yarışı ve rekabeti bıraktı. İşte bunları da izleyerek yatırımlarımıza karar verebilirsiniz. Kendiniz için doğru kararı çıkartabilirsiniz.
Sermaye artışı yani değer artışı elde etmek istediğimiz zaman yine son 10 yıla bakarak şöyle bir yorum yapabiliyoruz. 10 yıllık yani 120 aylık dönemin içerisinde konut fiyatlarının sürekli yukarıya doğru çıktığı sadece 21 ay. Yani 2 yıldan çok daha kısa bir süre içerisinde. Yani sürekli konutta değer artışı elde ederek para kazanabilmek çok mümkün bir şey değil. Bu belli dönemler içerisinde yapılabilen bir şey ve o süreci doğru seçmek gerekiyor.
Altyapı ya da büyük yatırımlar sebebiyle değer artış kazancı elde edebilmek. Altyapı deyince hemen zaten herkesin tahmin edebileceği gibi ulaşımla ilgili yatırımlar konutların değer artışlarını çok ciddi etkiliyor. Birden sıçrama şeklinde etkiliyor.
Bunu mesela altyapı yatırımlarında metronun gelmesiyle İstanbul Başakşehir bölgesinde çok net bir şekilde gördük. O dönemde konut fiyatları diğer piyasada konut fiyatlarından hızlı bir şekilde sıçrayarak artmaya başladı. Tabi burada piyasanın o an içerisinde olmanız ya da bunu gözlemlediğiniz zaman hemen orada yatırım yapmanız ve bu yatırımlar geldiği zaman ve değeri etkilediği zaman da satıp realize etmeniz gerekiyor.
Altyapı yatırımları dışında bir de büyük yatırımlar, büyük devlet yatırımları olabilir ya da özel sektör yatırımları olabilir. Örneğin bir Devlet hastanesinin gelmesi, bir üniversitenin gelmesi, bölgesine göre bir fabrikanın gelmesi o bölgedeki talebi hızla arttıracaktır ve arzın o talep hızına yetişememesi sebebiyle konut fiyatları kısa süre içersinde hızlı bir şekilde artacak, sonra da arzın gelmesi ile beraber dengeye gelecektir. İşte bu dönemde de yine o piyasada olabiliyor olmak gerekiyor. Piyasaya çok iyi takip edebiliyor olmak gerekiyor.
İşte değer artışı amacıyla konut yatırımından para kazanabilmek için bu üç tane yöntemi izleyebilirsiniz ve piyasanın uygun olduğu zamanlarda buna göre yatırımlarınızı yönlendirebilirsiniz.