İster telefonunuzdan, isterseniz bilgisayarınızdan e-devlet üzerinden gayrimenkulünüzü nasıl kontrol altında tutabilirsiniz? Bu yazımızda bunun detaylarına değineceğiz.
Yapacağınız işlemleri hem bilgisayar ekranında nasıl yapıldığını göstereceğiz, hem de eş zamanlı olarak telefondan nasıl yapıldığını göstereceğiz. Böylece siz de bu işlemleri hem telefonunuzdan, hem de bilgisayarınızdan yapabilirsiniz. Bu arada telefonunuza e-devlet uygulamasını kurarak bu işlemlere daha kolay ulaşabilirsiniz.
Yapmanız gereken ilk işlem turkiye.gov.tr adresine gireceğiz. Adrese girdiğiniz zaman sağ üstte "Giriş Yap" düğmesi var. "Giriş yap" düğmesine geldiğinizde de Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve E-devlet şifreniz soruluyor.
Bu bilgileri girdikten sonra turkiye.gov.tr'de ana sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Açılan ekranda bir tane sorgu bölümü var. Sorgu bölümüne tapu bilgileri yazarken zaten bize öneriyor, "Tapu bilgileri sorgulama".
Bu hizmet sayfası açıldığı zaman sayfanın üstünde favorilerinize eklemeniz için bir tane "yıldız" var. Bu yıldıza tıkladığınız zaman daha sonrasında bu hizmete kolaylıkla erişebilmenizi sağlıyor. Eğer takip altında tutacaksak mutlaka favorilerinize bu hizmeti ekleyin.
Açılan sayfada sizin T.C. kimlik numaranızla eşleştirilmiş ne kadar gayrimenkul varsa bunların bilgileri sayfanın altında dökülmeye başlıyor. Gayrimenkulün tipi, niteliği, ada ve parsel bilgileri gözüküyor. Hemen yanında detaylar ve hisse bilgileri gözüküyor.
İlk olarak liste bilgilerine ve buradaki detaylara bakacağız. Açılan ekranın sol tarafında kişisel bilgiler, sağ tarafında ise gayrimenkulün edinme ve hisse bilgileri gözüküyor.
Örneğin, edinme sebebi tarafında satış gözükürken, altında hisse bölümü 1/1. Yani gayrimenkulün tamamına benim sahip olduğumu gösteriyor. Eğer bu gayrimenkulü başka birisiyle paylaşıyor olsaydım 1/2, 3/4, artık hissem neyse bunu gösterecekti. Hangi tapu müdürlüğüne bağlı olduğu, hangi tarihli işlemle yevmiye yapıldığı ve hangi tarihte işlemi yapıldı yine bilgiler arasında gözüküyor.
Sayfanın altında hisseniz üzerinde bulunan "Şerh, beyan, rehin, irtifak hakkı, vesaire gibi bilgiler için detaylar için tıklayınız." diyor. Bu detaylara tıklayabiliriz ya da bir önceki sayfaya dönüp yine aynı yere gitmenin yolunu göstereceğim.
Sayfanın altında "detaylar" düğmesine basıyoruz. Detaylar düğmesi ile açılan sayfada bu defa gayrimenkulün kimlik bilgilerini görüyoruz. Hangi il, ilçe, mahallede, ada, parsel, cilt numarası, sayfa numarası gibi tapu kütüğündeki bilgilerin de bulunduğu, ayrıca gayrimenkulün yüzölçümü bilgileri, niteliği gibi artık hangi detaylara sahipse bu bilgileri bu sayfanın içerisinde görebiliyorsunuz.
Sayfanın altında gayrimenkulün konum bilgilerini görebiliyorsunuz. Özellikle arsa, tarla gibi taşınmazlarda bu çok daha önemli hale geliyor.
"Taşınmazın üzerinde bulunan şerh, beyan, rehin, irtifak hakkı vesaire için tıklayınız." düğmesine bastığımız zaman gayrimenkulün üzerinde ne gibi kısıtlamalar var? Bunları göreceğiz. Örneğin bir gayrimenkulün üzerinde 5366 sayılı yasa gereği yenileme alanlarının belirtilmesi ile ilgili bir şerh bulunuyor. Bu gayrimenkulü alırken bu şerh var ve hala bu şerh üzerinde duruyor. Bir gün kalkacak mı? Ya da üzerine yeni bir şerh ya da kayıt gelmiş mi diye sürekli bu ekrandan bakmalıyız.
Zaman zaman bunları kontrol etmekte fayda var. Ancak unutmayın. Eğer size bir işlemle ilgili haber verilmesini ya da ulaşılmasını istiyorsanız sağ üstte adınızın bulunduğu bölüme tıklayarak iletişim seçeneklerine gelmeli, kendi telefonunuzu ve e-posta adresinizi buraya yazdıktan sonra bunları doğrulamalısınız.
Doğrulama için de sizin e-posta adresinize ve telefonunuza birer kod gönderiliyor. Sonrasında bu bilgiler doğrulanmış oluyor. Tapu işlemleri için de yine bu bilgilerin e-devlet'e doğru olarak girilmesi gerektiğini unutmayın.