Eski ev elbette alınır. Her eski ev kötü olduğu anlamına gelmez.
Öncelikle yıla dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye'de biliyorsunuz bir deprem gerçeği var. Deprem gerçeği de Türkiye'de gayrimenkulleri ikiye böldü. 1999 yılı öncesi gayrimenkuller ve 1999 yılı sonrası gayrimenkuller. Yani Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılmış konutlar ve deprem yönetmeliğine göre yapılmamış konutlardır. Ancak şöyle de bir durum var. 1999 yılı öncesinde yapılmış tüm konutlara kötü diyemeyiz. 1999 sonrasında yapılmış tüm konutlara da iyi diyemeyiz.
Ancak gayrimenkulün miladı açısından 1999 yılı öncesinde yapılmış konutların Deprem Yönetmeliği'ne tam uygun olduğunu söylemek zor. Çünkü 99 sonrasında gayrimenkullerde yapı yönetmelikleri değişti. 1999 yılı sonrasında yapılan konutlar kalite olarak daha iyi diyebiliriz. O halde buradan şunu anlamalıyız. Yapılarda, yapı güvenliği sizin için 1. sırada olmalı. Ancak bunu anlamanız özellikle sizin gibi son kullanıcılar açısından anlaşılması kolay bir şey değil. Çünkü yapıların güvenliğini anlamak ancak inşaat mühendislerinin, mimarların ve jeologların yapacağı çalışmalarla mümkün.
Bu da bitmiş gayrimenkullerde kolay kolay yapılabilecek çalışmalar değil. Üstelik hareketli bir piyasanın içerisinde bu çalışmalar için sizin buna zaman ayırmanız ve meslek profesyonellerini tutmanız, kiralamanız hem kolay değil hem de maliyetli. O halde bir gayrimenkulü almak istediğiniz zaman o yapıdan bir tane karot alarak, onu pressleterek yapının duvar güvenliğini anlamak sizin için pek yapılabilecek bir şey değil.
O halde şunu yapabilirsiniz. Bir inşaat mühendisinden destek alabilirsiniz. Yapıların projeleri belediyelerde bulunuyor. Bunların içerisinde; mekanik projeler, mimari projeler ve statik projeler var. Statik projeyi bir inşaat mühendisi inceleyebilir. Bu size mutlaka faydalı bilgilerinden istifade ettirecektir.
Bir diğer konu ise mimari projesinin kullanışlı olup olmadığı. Siz gayrimenkulü gezerek de sizin için kullanışlı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bir mimardan destek alarak mimari açıdan ne kadar kullanışlı olup olmadığını ya da yapının içerisinde ileride yaptırmayı düşündüğünüz değişikler için bunun ne derece mümkün olup olmadığını mimarlardan destek alarak rahatlıkla bulabilirsiniz.
Çünkü bu yapının içerisine girdiğiniz zaman keyfinize göre bütün duvarları yıkamazsınız. Ancak mimarlar ya da inşaat mühendisleri size hangi duvarlarda ne şekilde değişiklik yapılabileceğini teknik olarak ve doğru olarak söyleyebilirler. Sizin yapacağınız şeylerden bir tanesi; bir binaya bodrumdan çatıya kadar bakmanız.
Gezin ve nerede ne çatlaklar var en azından gözle görebileceğiniz şeyler var mı ya da belli ayıplar örtülmeye çalışılmış mı? Bunu anlamaya çalışın. Bu da sizin yapacağınız şeylerden bir tanesidir.
Eski bir daireyi almak istediğiniz zaman dairenin içerisine girdiğiniz zaman sizi neler bekleyebilir? En büyük sorunlardan bir tanesi, kanalizasyon sistemi.
Eski binalarda pik boru dedikleri döküm borudan yapılmış olan kanalizasyon boruları var. Bu borular zamanla çürüyebiliyor ve bunlarda sızdırmalar, kırılmalar olabiliyor. Bu sebeple eğer eski bir ev alıyorsanız; binanın kanalizasyon tesisatı değişmiş mi, bu borular değişmiş mi, bunu anlamaya çalışın. Eğer değişmediyse yakın tarihte ya da yakın bir gelecek içerisinde değişecek olabilir. Bunu hem masraf olarak düşünmelisiniz hem de değişim sürecinde keyfinizi kaçıracak bir unsur olarak değerlendirebilirsiniz.
Bu sorunlardan bir tanesi elektrik tesisatı olabilir. Bunun için dairenin sigorta paneline bakın. Eğer sigorta panelinin içerisinde 1, 2 sigorta görüyorsanız muhtemelen çok iyi bir alt yapıya sahip olmayabilir.
Tadilatlar da yaptıracaksanız elektrik tesisatını ve su tesisatını mutlaka baştan yaptırmanızda fayda var.
Eski dairelerde dairenin içerisindeki sorunlardan bir tanesi de su tesisatında sızdırmalar olabilir. Yeni alacağınız daireye gelen sızdırmalar olabilir ya da sizin dairenizden diğer dairelere olan sızdırmalar olabilir.
Mutfaklarda ya da banyoda yapılan değişikliklerle, örneğin yapılan gömme rezervuarla genellikle sorun olabilmektedir. Bunlar alt komşulara su sızdırmasına sebep olabilmektedir. Bu da sizin şimdiden alacağınız dairenizde alt komşuyla aranızın açılmasına sebep olabilir. Bunun eski daireleri alırken bu hususa da dikkat etmelisiniz.
Karşılaşılan durumlardan bir tanesi de mutfaklardaki ortak pis su gideri. Karşılıklı olarak mutfakları birbirine bakan iki dairenin pis su gideri ortak olabiliyor. Bu durumda da diğer dairenin lavaboya pis su dökmesi sebebiyle sizin lavabonuzda fokur fokur seslerin gelmesine sebep olabiliyor ki bu zaman zaman lavabonuzun da geri tepmesi anlamına gelebilir. Bu da sizin keyfinizi kaçıracak unsurlardan bir tanesidir. Bunu bakarak anlamanız zor ama belki test edebilirsiniz.
Yine yaşanan sorunlardan bir tanesi; daireye girdiğiniz zaman gaz tesisatında, doğalgaz tesisatında değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. Kombinin yerini değiştirmek isteyebilirsiniz. Mutfakta yapacağınız değişiklikle birlikte ocağa giden gaz tesisatında değişiklik yapmak isteyebilirsiniz.
Bu durumda da tekrardan doğalgaz projesini çizdirmeniz gerekecektir. Bu size hem zaman hem de para kaybı yaşatacaktır. Bunu da baştan hesap etmekte fayda var.
Son olarak eski dairelerde eğer üst kat alıyorsanız mutlaka çatısına dikkat etmenizde fayda var. Çatıyı da kontrol etmek eğer yukarıya çıkarak bakmak mümkün değilse bu durumda da yağmurlu bir günü tercih ederseniz sizin için iyi olacaktır. Çünkü güneşli bir havada çatının akıp akmadığını anlayamayacaksınız. Muhtemelen dairesini satmak isteyen bir satıcı da oraya gerekli bakımları yapmış olabilir. Bu sebeple de ilk bakışta anlayamayabilirsiniz.