İkinci El Ev Alınca Yaptırılacak Tadilatlar Nelerdir?

İster kiraya vermek amaçlı olsun, isterseniz oturma amaçlı olsun yeni bir konut aldığınız zaman tadilat ihtiyaçları olabilir. Bu yazımızda nasıl bir tadilat aşamasından geçmeniz gerekiyor ve nelere dikkat etmeniz gerekiyor tek tek anlatmaya çalışacağız.

1. Oturacak Mısınız Yoksa Kiraya Mı Vereceksiniz?

Oturacak mısınız yoksa kiraya mı vereceksiniz, şu açıdan fark edecektir. Eğer oturacaksınız çok daha uzun süreli olarak kendi ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir tasarım ile tadilata ihtiyacınız vardır. Eğer kiraya vereceksiniz bu defa o bölgede potansiyel kiracılarınızın ihtiyaç duyduğu ama rakiplerden de geri kalmayacak düzeyde bir tadilat yaparak kiracılara evinizi hazırlamanız gerekiyor.

2. Tadilat Süreç Takibi

İster kiraya vereceğiniz ev olsun, isterseniz içinde yaşayacağınız ev olsun bu aşamada bu tadilat sürecini, eğer vaktiniz varsa, kendiniz takip edebilirsiniz ya da profesyonel bir destek alabilirsiniz. "Tadilat yaptırmak için de profesyonel bir desteğe ihtiyacım var ve ona da bu para verilebilir" diyebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihiniz, ama bu aşamada mimarlar, iç mimarlar ya da bu konuda uzmanlaşmış kişilerden ve firmalardan hizmet alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Tadilat sürecini 3 aşamada değerlendirebiliriz.

3. Altyapı Tadilatı

Altyapı, yani olmazsa olmazla. Su ile ilgili olarak temiz ve pis su hattı, elektrik, gaz ve ısıtma tertibatı. Bunlarla ilgili olarak bir konutta hiçbir şeyin eksik olmaması gerekiyor. Bu hem kiracınıza evi teslim etmeden önce hem de kendiniz o daireye oturmadan önce dikkat etmeniz gereken bir aşamadır.

Altyapı ile ilgili olarak yapılacak değişiklikler özellikle eve taşındıktan sonra oldukça zor olacaktır. Hem içinde yaşayanları zorlayacaktır, hem de orada o çalışmayı yapanları zorlayacaktır. Bu sebeple ev boşken bütün tesisatın kontrol edilmesinde, varsa problem gözüken yerlerin düzeltilmesinde çok büyük faydaları özellikle eski konutlar için kesinlikle dikkat edilmesi gereken aşamalardan bir tanesidir.

4. Temel Gereksinimler

Temel gereksinimler, altyapıdan sonra yapılacak tadilatlar içermektedir. Örneğin, çerçevelerin değiştirilmesi, boyanın yapılması ve izolasyonlar gibi bazı temel gereksinimlerdir. Bunlar olmazsa olmazlardır. İster kiraya verecek olun isterseniz orada yaşayacak olun temel gereksinimleri karşıladıktan sonra evin içine yerleştikten sonra hem altyapıda hem de temel gereksinimler aşamasında bir şey yaptırmanıza gerek kalmayacaktır.

5. Ek İhtiyaçlar

Ek ihtiyaçlar, örneğin gardırop yapılması, ve dolapların yapılması gibi aşamaları kapsamaktadır. Bunlar evin içine yerleştikten sonra da yapılabilecek değişikliklerdir.

Tadilat aşamasını dört aşamada değerlendiriyoruz.

5.1. Ne İstediğinize Karar Verin

Ne istediğinize karar verme aşamasında başkalarının neler yaptığını incelemek size fikir verecektir. Özellikle Pinterest gibi web sitelerine girerek hem panoları takip edebilirsiniz, hem de mekanda nasıl çözümler yapıldığını görerek fikir edinebilirsiniz. Bu, ister profesyonel birisiyle çalışmak olsun isterseniz süreci kendiniz takip edecek olun size ve işi vereceğiniz kişilere fikir verecektir.

5.2. İsteklerinizi Çizin veya Yazın

Bu aşamada isteklerinizi mümkünse çizin ve yazın. Böylece işi verdiğiniz kişiler sizin ne istediğinizi daha doğru anladığı için siz de sürecin sonunda daha fazla mutlu olacaksınız.

5.3. Tadilat Tekliflerinin Alınması

Ne istediğinizi belirledikten sonra işi yapabileceğini düşündüğünüz firmalardan teklifler alın ve teklifleri karşılaştırın. Önemli olan firmaların teklifleri arasında aynı malzemeye yönelik olarak teklif verip verilmediğidir. Örneğin, bir pimapen firması 8'lik profil üzerinden teklif verirken, bir diğeri 6'lık üzerinden teklif veriyor olabilir. Bu nedenle, aynı ürün için teklif aldığınızdan emin olmanız gerekiyor.

5.4. Tadilatın Teslimat Süresi ve Referans

Teslim süresi hakkında bilgi almak ve referans toplamak. En uygun referans toplama, esasında işini görmüş olduğunuz firmalardan teklif almak olacaktır. Örneğin, bir yerde beğendiğiniz bir işçiliği kimin tarafından yapıldığını öğrenerek ve o kişilerin işi nasıl yapıp yapmadığını öğrenerek o kişilere ulaşabilir ve onlardan teklif alabilirsiniz.

5.5. Tadilatın Ödemesi

Yapmış olduğunuz pazarlık üzerinden firmayla ödemenin ne şekilde yapılacağını, malzeme + ödeme, daha sonrasında iş teslim ve onunla birlikte ikinci ödeme şeklinde anlaşabilirsiniz. Böylece hem siz hem de işi yaptırdığınız firma kendini güvende hissedecektir.

^