İnternetten ev bulmak, günümüzde giderek kolaylaşıyor. Farklı ilan siteleri, emlak firmalarının sunduğu seçenekler, bankadan satılık gayrimenkuller, icra yoluyla elde edilen mülkler ve TOKİ ile belediyelerin inşaat projeleri gibi çeşitli kaynaklar sayesinde, hayalinizdeki evi bulmak artık daha erişilebilir hale geliyor. Bu blog yazısında, ev arama sürecinde kullanabileceğiniz en popüler siteleri ve yöntemleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz, böylece aradığınız konutu hızlı ve güvenilir bir şekilde bulmanıza yardımcı olacağız.
Kriterlerinizi belirlediniz. Hangi mahallede ne tipte bir konut alacağınızı, kaçıncı katta kaç metrekare kaç yaşında bir konut alacağınızı 3 aşağı 5 yukarı kafanızda belirlediniz. Tabi ki piyasaya çıktığınız zaman ilanları aramaya başladığınız zaman fiyatlar bazı kriterleri değiştirmenize sebep olabilir.
Yolda tabi ki ilerlerken bazı şeyleri değiştireceksiniz, ama kriterlerimiz kafamızda olduğuna göre ilk olarak, aramaya internet ilan sitelerinden başlayabiliriz. Örneğin;
Tabi ki bu konutların birçoğu kesişim kümesindedir. Yani Zingat'ta gördüğünüzü Sahibinden.com'da da görebilme ihtimaliniz var. Ancak siz her ihtimale karşı düşünerek bütün bu portallar / web sitelerinde arama yapın.
Ancak arama yaparken mutlaka kullanıcı girişi yapın. Yani tüm sitelerde bir abonelik oluşturun. Sürekli kullandığınız telefonunuzu ve e-postanızı kaydedin. Burada yapmış olduğunuz aramalarınızı arama kaydet şeklinde kaydedin. Böylece her siteye girdiğiniz zaman kullanıcı ile giriş yaptığınızda favori aramalarınızla arama yaparak yeni gelenleri süzebilirsiniz.
Böylece belli bir sıklıkla girerek, örneğin son bir haftadakileri göster diyerek, sadece yeni eklenen ilanları görebilirsiniz. Daha önceden taramış olduklarınızla boşu boşuna vakit kaybetmezsiniz. Ayrıca bazı ilanları favorilerinize alıp bunlardaki fiyat değişimlerini sitenin size göndereceği bildirimlerle ya da siteye girip bakarak siz de takip edebilirsiniz.
Ayrıca ilgilendiğiniz ilanı favorilerinize alarak böylece o ilandaki gelişmeleri, yani fiyattaki düşme ya da azalmaları, çok daha yakın olarak takip edebilirsiniz. Çünkü takibe almış olduğunuz gayrimenkulü bırakmamanız gerekiyor. Sitelerin bütün özelliklerinden yararlanmaya çalışın. Favori kayıtları, favoriye alma, favori arama kaydı sizin yapmanız gereken önemli ayarlardan ve kayıtlardan.
İlan sitelerinden sonra emlak firmalarının web sitelerine girebilirsiniz. Hepsine mi gireceğim derseniz, bölgenizde çalışan lokal firmalar olabilir. Bunların web siteleri olabilir ama franchise'ların web siteleri daha aktif olarak çalışmaktadır. Örneğin; Remax, Coldwell, Banker, Keller, Williams, TURYAP gibi zincir haline gelmiş ya da sizin bölgenizde çalışan lokal bir zincir varsa onun web sitesinde ilanları yine takip edebilirsiniz.
Aynı ilan sitelerinde olduğu gibi bunlarda da kullanıcı girişi yapmayı, kendi kaydınızı oluşturmayı, ilanları favorilerinize almayı ve favori arama kayıtları yapmayı unutmayın. Böylece sıkı sıkıya ilanları takip edebilirsiniz.
İlan sitelerinin içerisinde bankadan satılıklar var, ama bunlar tamamı değil. Bazı bankalar satılıklarını bazı firmalara sunmakta. Örneğin; Tapu.com gibi sitelere girerek burada bankaların satış için portföylerinin bir kısmını bıraktıkları gayrimenkulleri bu web sitelerinden görebilirsiniz.
Ayrıca bankaların kendi satış portalları var biliyorsunuz bunlara ulaşmanın en kolay yolu Intengo'nun kendi sitesine girmek. Çünkü bankaların satış sistemlerini genellikle Intengo yönetiyor ve Intengo'nun sitesine girip orada hangi bankanın satılıklara ulaşmak istiyorsanız oradan da bakabilirsiniz. Aradığınız bankayı bulamıyorsanız o bankanın adını Google'da, yanına "satılık gayrimenkul" yazarak, bulabilir ve doğrudan bankanın satılıklar listesine ulaşabilirsiniz.
Bankadan satılıkları takip etmeyi ve teklif vermeyi de yukarıdaki ilgili yazıda öğrenebilirsiniz. Ayrıca Intengo'nun sisteminde sadece bankalar yok. Bazı vakıflara bağışa gelen gayrimenkuller de var. Bunların satışlarında yine Intengo'nun içerisinde görebilirsiniz.
İcradan gayrimenkuller bulabilmek için ilan.gov.tr'ye girebilirsiniz. ilan.gov.tr herhangi bir gazetede çıkmış olan ilanın küpürünü sizinle paylaşıyor. Yine burada da kullanıcı kaydı yapabiliyorsunuz. İlanları takibe alabiliyorsunuz ama bu bir sonra bahsedeceğimiz gibi bir sistem değil. Ancak, burada da yine takibe alma ve ilanları istediğinize göre süzme şansı veriyor.
Asıl icradaki ilanları görüp takip edebileceğiniz teklif verebileceğiniz sistem esatis.uyap.gov.tr'ye e-devlet aracılığıyla girebiliyorsunuz. Orada ilanları favorilerinize alabiliyorsunuz. Bazı ilanlara isterseniz teklif verebiliyorsunuz. Eğer teklif vermek için yeterli koşulları yerine getiriyorsanız teklif verebiliyorsunuz, ilanları takibinize alabiliyorsunuz. Gerçekleşen rakamları görebiliyorsunuz. Böylece icradaki satışları çok sıkı bir şekilde takip edebiliyorsunuz. Bu da seçenek oluşturma sürecinde önemli kanallardan bir tanesi.
TOKİ veya yaşadığınız yerde inşaat hizmetleri sunan belediyelerin inşaat siteleri. Bunlara bakarak örneğin İstanbul için KİPTAŞ ya da Türkiye genelinde TOKİ sitelerine bakarak yeni projeleri görebilirsiniz.
Bu projelerin hangilerinin başlayacağını ya da devam eden ya da sosyal konut projesi kapsamındaki tüm projeleri görüp gerekiyorsa talep toplama aşamasındaysa ya da açık artırma aşamasındaysa bunları sıkı sıkıya takip edebilir kendi koşullarınıza uyup uymadığını hangilerine teklif verip veremeyeceğinize bakabilirsiniz. Bu da yine seçenek oluşturma sürecinde önemli aşamalardan bir tanesi.
Gördüğünüz gibi birçok seçenek var. Sadece sokak sokak gezerek ya da emlakçıların dükkanına giderek seçenek oluşturamazsınız. Bu seçenek oluşturma sürecinde bahsetmiş olduğumuz kanallardan da istifade edebilirsiniz.