Kat İrtifaklı ve Kat Mülkiyetli Tapu Arasındaki Fark Nedir?

Kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapu arasındaki fark nedir? Kat mülkiyetli tapu mu almalıyız, kat irtifaklı tapu mu almalıyız? Kat irtifaklı tapu alırsak hangi sorunlarla karşılaşırız? Kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapu arasında acaba ne fark var?

Kat irtifaklı tapu ile başlayalım.

1. Yapı Ruhsatı Belgesi

Bir arsa üzerine bir inşaat yapılacak. İnşaat yapılacak arsanın imarlı olduğu ve imara göre de bir projeye başladığını düşünelim. Proje başladıktan sonra belediyeye yapı için başvuruluyor. Yani; ''Ben buraya bir inşaat yapacağım ve şu koşullarla yapacağım.'' diye müteahhit firma bunu belirtiyor.

Yapı Ruhsatı Belgesi'nde inşaatla ilgili teknik bilgiler belirtiliyor. İnşaat firması yapı ruhsatını aldıktan sonra belli bir süre içerisinde inşaata başlamak ve belli bir süre içerisinde inşaatı bitirmek zorunda. Müteahhit firma yapı ruhsatını alıp inşaata başlar başlamaz kat irtifakı için belediye bilgi veriyor.

Belediyedeki onaylı proje bir CD'ye aktarılıyor. Ayrıca bir yönetim planı hazırlanıyor ve bağımsız bölümlerin dağılımını gösteren, örneğin bir numaranın arsa payının ne olacağı ve onun karşısında da o gayrimenkulün sahibinin kimin olacağı belirtiliyor. İki numaranın arsa payı ve mal sahibi listesiyle yani bağımsız bölümün listesiyle birlikte tapuya başvuruluyor.

Tapuda bu bilgilerle birlikte kat irtifakı listesini düzenliyor ve kat irtifaklı tapuları çıkartıyor. Kat irtifaklı tapular, kat mülkiyeti tapularla aynı şekilde gözüküyor. Sadece tek fark taşınmazın tipi kısmında kat mülkiyetli ya da kat irtifaklı diye belirtiyor. İşte kat irtifaklı tapu ilk başta daha inşaat başlamadan oluşturulmuş oluyor. 

2. Yapı Kullanma İzin Belgesi

Yapı kullanma izin belgesi, inşaat bittiğinde inşaatı tamamlayan firma; ''Ben yapı ruhsatına göre inşaatı tamamladım.'' diye belediyeye haber veriyor. Belediye de gelip kontrollerini yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi'ni hazırlıyor. Bu kontroller de baktıkları, mimari projedeki belirtilen her şey müteahhit firma tarafından doğru bir şekilde yapılmış mı?

İşte kat irtifaklıyla kat mülkiyetli tapu arasındaki fark bu:

3. Kat İrtifaklı Mı İyi, Yoksa Kat Mülkiyetli Mi?

Tabii ki kat mülkiyeti tapu kat irtifaklıya göre daha iyi, çünkü kat mülkiyeti tapuda anlıyoruz ki müteahhit inşaatı bitirdikten sonra belediyeye başvurmuş "Benim yapımı gel kontrol et. Ben sana vadettiğim gibi projeyi tamamladım." demiş. Belediye de kontrol etmiş ve onaylamış.

4. Kat Mülkiyetli Tapu Güvenilir Mi?

Peki kat mülkiyetli bir tapu çok mu güvenilir? Kat mülkiyetli tapuda da şöyle değişiklikler yapılabilir. Yapı Kullanma İzin Belgesi alındıktan sonra müteahhitler yada daire sahipleri proje üzerinde değişiklik yapabilir. Sığınağa daireye katabilir, su deposunu daireye katabilir ya da binanın garaj olarak gözüken bölümüne daireler eklenebilir ya da eklenti haline getirilebilir.

İşte bunlar kat mülkiyeti tapuda daha sonra bir kontrol yapılmadığı için anlaşılamaz. Bunlar da yine gayrimenkulü almadan önce kontrol edilmesi gerekiyor. Ekspertiz yapılmasını bu sebeple çok öneriyoruz. Buradaki değişiklikler yarın bir gün kredi aşamasında sizlerin karşılaşacağı zorluklar olabilir. Onun için gayrimenkul almadan önce mutlaka bu kontrolleri yapın.

^