Kira getirisi yüksek bir yatırım yapmak isteyenler için evin konumu, ulaşım imkanları, kiracı profili ve kira çarpanı gibi kriterler büyük önem taşır. Evin bulunduğu bölgenin potansiyeli, kiracı talepleri ve mevsimsel değişkenler gibi faktörler de yatırımın geri dönüşünü etkiler. Ayrıca, site içinde mi yoksa apartman dairesinde mi ev almanın daha avantajlı olduğu da dikkatle değerlendirilmelidir.
Kira çarpanı, kira ile konut fiyatı arasındaki ilişkidir. Kiraya vereceğiniz yerde konutun fiyatı ile kira arasındaki süre yani amortisman süresi, çok kısa olmalı. Örneğin, piyasa ortalaması 23 yıl ise siz kiraya vermek için ev alırken konum olarak tercih edeceğiniz evlerde kira süresi, amortisman süresi, 23 yıl değil, 21 yıl, 20 yıl olmalıdır ki kiradan daha fazla para kazanabilin.
Bunu il içerisinde, ilçe içerisinde, mahalle içerisinde almayı düşündüğünüz ve kiraya vereceğiniz ev tipleri için her zaman yapmalısınız. Bunu nasıl yapacaksınız? Kiralık konutların ortalamalarını o mahalle özelinde ve konut tiplerine göre bulmalısınız. Aynı şekilde kiralarına baktığınız gibi satılık fiyatlarına da bakmalısınız.
Ortalama kirayla, ortalama konut fiyatı arasındaki ilişki size amortisman süresini verecektir. Bunu nasıl yapacaksınız? Konutun fiyatı 300.000 TL, kirası ise 1.000 TL. İşte amortisman süresi 300 ay. Eğer o bölgede hep 300 ay ise kaçarı yok o bölgeden başka bir bölgeye gitmeniz gerekiyor ki daha düşük çarpanı bulmak için eğer diğer bölgede 260 ay çarpanında buluyorsanız bu defa kira yatırımı için alacağınız konutta amortisman süresi daha kısa olan konutları seçmelisiniz.
Kiracı potansiyelinizi anlamaya çalışın. O bölgedeki hakim istihdam kolu nelerden oluşuyor yani potansiyel kiracınız ne olacak. O bölgede bir devlet hastanesi, özel hastane var ve çoğunluğu hemşire olan bir potansiyeliniz mi var yoksa o bölgede emniyet görevlileri çalışıyor ve polis olan bir kiracı potansiyelinizin var. Ve tabi ki buna bağlı olarak da seçeceğiniz konutun özellikleri bununla birebir ilişkili olacaktır.
Bugünkü potansiyelle gelecekteki potansiyeli anlamaya çalışın. Bugünkü istihdam daha dağınık bir portföye sahip iken gelecekte yapılacak bir altyapı yatırımıyla yani bir şehir hastanesi yapılmasıyla veya bir fabrika yapılmasıyla yeni oluşacak potansiyel farklı olabilir ve kiralamak için alacağınız evin yerini seçerken bunları göz ardı edemezsiniz.
Kiraya vereceğiniz evin mevsimselliğini anlamanız gerekiyor. Örneğin adada bir yer alıyorsanız yada yazlık bir yer alıyorsanız bu defa kiralama süreleri daha kısa olacaktır veya öğrenciye kiraya vereceğiniz bir yerse bu defa mevsimsellik olmayacaktır, ancak 1-2 yıl içerisinde değişen kiracınız olabilir veya yaz aylarında evi boşaltmak isteyen öğrenciler olabilir. İşte bu durumda da yılın 12 ayı kira almak sizin için mümkün olmayacaktır.
Site mi, apartman mı? Potansiyel kiracınızın talebini, hangi sosyal imkanları arıyor ve piyasada bulunan rakip kiralık konutlar ne gibi imkanlar sunuyor. İşte bunlardan ne geride olmanız gerekiyor ne de kiracının ödemeyi tercih edeceği ekstra maliyetleri kiracıya yüklememeniz gerekiyor. Bu da yer seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden biri.
Kiracı potansiyelinize göre ulaşım imkanları sunmalısınız. Örneğin, orta sınıf ya da orta altı bir sınıfa hitap ediyorsanız bu defa toplu taşıma imkanları önemli olacaktır. Eğer orta ve orta üstüne hitap ediyorsanız, bu defa toplu taşıma imkanları önemli olmazken otopark önemli hale gelecek.
Kiracı potansiyelinize göre kiracınızın taleplerini anlamanız. Örneğin, öğrenci potansiyeliniz varsa bu defa eğlence mekanlarını ve sosyal kültürel imkânlara daha yakın bir konut olması gerekiyor. Alternatifleriniz arasında bu tip konutları kiraya vermek için tercih etmelisiniz.