Kira Sözleşmesi Nasıl Olmalı? Örnek Kira Sözleşmesi

Kira sözleşmesi, kiracı ve kiraya veren arasında önemli bir hukuki belgedir. Doğru bir sözleşme, tarafların haklarını korumak için gereklidir. Sözleşmede teslim edilecek demirbaşlar, abonelikler, kira ödemeleri ve damga vergisi gibi detaylar yer almalıdır. Ayrıca, teslim koşulları, özel şartlar ve örnek bir kira sözleşmesi ile anlaşmanın nasıl hazırlanması gerektiği hakkında bilgi edineceksiniz. Bu makalede, güvenli ve sağlıklı bir kira ilişkisi için dikkat etmeniz gereken noktaları bulacaksınız.

Kira Sözleşmesi Nasıl Olmalı? Örnek Kira Sözleşmesi
Kira Sözleşmesi Nasıl Olmalı? Örnek Kira Sözleşmesi

Avukat veya Hukuki Danışman

Kira sözleşmesi sürecinde bir hukuki danışmanla, yani bir avukatla hareket etmeniz sizin için çok önemli. Bu yazımızda size örnek olabilecek bir sözleşme göstereceğiz. Ancak bu sözleşme sizin için uygun olmayabilir. Kiracınız için uygun olmayabilir. Bu durumda yapmanız gereken mutlaka bir avukattan danışmanlık alarak doğru bir kira sözleşmesini hazırlamak olmalıdır. Burada işleyeceğimiz şeyler size fikir vermeli ve avukatınız ile konuşurken belki size bir zihin jimnastiği yapmanızı sağlar.

Teslim Edilecek Demirbaşlar

Kira sözleşmesi içerisinde belirtmemiz gereken şeylerden ilki demirbaşlardır. Evin içerisinde neleri kiracıya teslim ediyorsunuz ve sonrasında neleri teslim almayı hedefliyorsunuz bunları net olarak belirtmeniz gerekiyor.

Abonelikler

Su, gaz ve elektrik gibi abonelikler hiçbir zaman sizin üzerinizde olmamalıdır. Mutlaka aboneliklerinizi kapatmış olmalısınız ve yeni gelen kiracı kendi adına abonelikleri almalı ve gayrimenkul size teslim ederken de aboneliklerini kapatarak gitmelidir. Böylelikle, abonelikten kaynaklanan bir problem size yansımayacaktır.

Teslim Koşulları

Sözleşme içerisinde teslim koşulları çok açık olmalıdır. Sözde hiçbir şey bırakmamamız gerekiyor. Her şeyin yazılı bir şekilde sözleşme içerisinde yer alması gerekiyor.

Kira Ödemeleri

Önemli koşullardan biri de kira ödemelerinin mutlaka banka kanalıyla yapılıyor olması gerekiyor. Bu hem kiracı için hem de mal sahibi için oldukça önemlidir.

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi

Bir diğer önemli husus ise kira sözleşmesinın damga vergisinin mutlaka yatırılmış olması gerekiyor. Bunu sözleşme içerisinde kiracıdan isteyebileceğiniz gibi kendiniz de ödeyebilirsiniz.

Örnek Kira Sözleşmesi(*)

Başta da uyardığımız gibi mutlaka avukat* ile size uygun olan kira sözleşmesini hazırlayın. Biz sadece size örnek olması için göstereceğiz. (Örnek kira sözleşmesini bu yazının en altındaki bağlantıdan indirebilirsiniz.)

Matbu sözleşmeler tüm kırtasiyelerde bulunabiliyor. Bunlar sözleşmenin kapak sayfası ve iç sayfasından oluşan büyük A3 boyutunda kağıtlardır. Bu kağıtların üzerinde matbu olarak yazan form zaten sizin doldurmanız gereken formdur.

Bunun dışında bu sözleşmenin içerisine bir ek hususi şartlar da ekleyebilirsiniz. Bu da sizin bu sözleşme içerisine sığdıramadığınız, yani matbu form içerisine girmeyen, diğer koşulları belirleyecek bir form olacaktır.

Kapak Sayfası

Örnek kira sözleşmesinin kapak sayfası ile başlayalım. Kapak sayfasının 1. sayfasında kira sözleşmesi başlığı altında gayrimenkul ile ilgili bilgiler yer alır. Hangi adreste bulunduğu, mal sahibi, kime kiraya verileceği gibi bilgiler burada yer alıyor.

Kira Sözleşmesi Kapak Sayfası
Kira Sözleşmesi Kapak Sayfası

Ayrıca, bir aylık kira karşılığı, hem rakamla hem de yazıyla, yer alması gerekiyor. Bir senelik kira karşılığı, kiranın ne zaman başlayacağı ve ne şekilde ödeneceği ile ilgili bilgiler yine bu sayfada yer alması gerekiyor.

Kiralanan gayrimenkulün şu anki durumu, örneğin tam ve eksiksiz olabileceği gibi, bazı tamiratlara da ihtiyaç duyulabilir. İşte bu bilgilerin de kira sözleşmesi kapak sayfasında yer alması gerekiyor. Kiralanan gayrimenkulün için kullanılacağı, örneğin konut olarak kullanılabileceği gibi bir dişçi muayenehanesi ya da bir muhasebe ofisi olarak da kullanılabilir. Bu bilgiler de yine bu sayfada yer alması gerekiyor.

Örnek Kira Sözleşmesi Kapak Bilgiler
Örnek Kira Sözleşmesi Kapak Bilgiler

Bu kiralanan ile ilgili birlikte teslim alınan demirbaşları, örneğin daire kombili mi ya da duşa kabini var mı, bunun gibi detaylar yine kapak sayfasında yer alması gerekiyor.

Bu sayfanın altında kefilin, kiracının ve mal sahibinin bilgileri; adları soyadları ve telefonlarının yer almasında fayda var. Matbu kira sözleşmesinin arka sayfasında doldurulabilecek bir bölüm yer almıyor.

Şartlar

Örnek Kira Sözleşmesi Şartlar
Örnek Kira Sözleşmesi Şartlar

2. sayfaya, yani kapak sayfasıdan sonraki sayfaya, geçtiğimiz zaman burada da yine matbu yazıları bulacaksınız. Burada kefilin, kiracının ve mal sahibinin bilgilerinin yer alması gerekiyor.

Kefilin, Kiracının ve Mal Sahibinin Bilgileri
Kefilin, Kiracının ve Mal Sahibinin Bilgileri

Hususi Şartlar

3. sayfaya geçtiğimiz zaman, hususi şartlar bölümünde sizin eğer yazacağınız hususi şartlar var ise bu bölüme yazabilirsiniz. Eğer bu bölüme sığmıyorsa, birazdan göstereceğimiz gibi, hususi şartlar için ayrıca bir sayfa oluşturabilirsiniz.

Ayrıca bir bölüm oluşturduysanız, "Dört sahifeli" diye başlayan satırda kaç tane maddeden oluştuğu hususi şartlar altında yazılması gerekiyor. Kaç nüsha hazırlandı ve kimlere bu insanların teslim edildiği bilgilerinde yine buraya yazıyorsunuz ve diğer sayfalarda olduğu gibi kefilin, kiracının ve mal sahibinin bilgileri burada yer alması gerekiyor.

Hususi şartlar tamamen sizin avukatla konuşacağınız ve kiracıyla karar vereceğiniz şartlardır. Bunları belirlerken dediğimiz gibi mutlaka danışmanlık almanızda fayda var.

Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar
Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar

Hususi şartlar içerisinde dikkat çeken yerleri sizin için kırmızıyla işaretledik. Burada kimin mal sahibi olduğu, hangi adreste gayrimenkulün bulunduğu ve kime kiraya verildiği bilgileri kira sözleşmesinin ne zaman başladığı, ne zaman biteceği ve artışla ilgili koşullar, zaten TÜFE'ye göre artış yapacaksınız, kira süresince ödenecek aylık kira bedeli, hangi bankadan kimin hesabına yatacağı gibi detaylar burada yine yer alması gerekiyor.

Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar (Devam)
Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar (Devam)

Demirbaşlarla ilgili olarak o sayfada sığdıramadığınız bölümleri bu sayfaya yazabilirsiniz ve daha fazla detay verebilirsiniz. Bu sayfanın altında da yine kapak sayfasında olduğu gibi kefilin, kiracının ve mal sahibinin bilgilerini yazmanız da fayda var.

Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar (Devam2)
Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar (Devam2)

Örneğin hususi şartlar içerisinde önemli maddelerden bir tanesine dikkat çekmek istiyoruz. Eğer kiracı gayrimenkulden ayrılmak istiyorsa hangi durumda haber vereceği ve ne kadar bir süre konacağı ile ilgili maddeleri de buraya kanunlara uygun sınırlar içerisinde yazabilirsiniz.

Bu sözleşme içerisinde yaklaşık 26 tane madde var. Bazıları tabii ki sözleşmenin kapağında yer alan şartlarla aynı olabilir. Bunu sadeleştirmek hem sizin için hem de kiracınız için oldukça faydalıdır.

Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar (Devam3)
Örnek Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar (Devam3)

26. maddeye geldiğimiz zaman bu sözleşmeden kaynaklanan ya da hangi mahkemelerin yetkili olacağı ile ilgili bigiyi buraya yazdıktan sonra yine kapak sayfasında olduğu gibi kiracının, kefilin ve mal sahibinin bilgilerini yazarak kira sözleşmesinin içerisine bu hususi şartlar yerleştirilerek kapsamlı bir sözleşme yapmış olacaksınız.

Ayrıca, internetten bulduğunuz diğer iyi örnekleri alıp, emlakçıyla çalışıyorsanız emlakçıdan da örnek sözleşmeler isteyin ve en sonunda avukata götürerek avukatla birlikte sözleşme üzerinde çalışıp kiracınıza iletin. Kiracınız da yorumları varsa buna göre revize ederek iki taraf için de uygun olan sözleşmeyi hazırlayın.

^