Takbis Belgesi Nedir? Konut Üzerindeki Şerh Nasıl Öğrenilir?

Alıcısınız ve bir gayrimenkul almak istiyorsunuz ya da satıcısınız kendi gayrimenkulünüzü satmak istiyorsunuz veya emlakçısınız bir müşterinizin portföyünü pazarlamaya başlayacaksınız. Satıcının ilk hazırlaması gereken belge Takbis belgesidir. Bu yazımızda satıcının Takbis (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) belgesini nasıl hazırlaması gerektiğini size adım adım anlatacağız.

1. Güncel Bilgilere Erişim İmkanı

Tapu senedi artık satıcı için demodedir. Çünkü tapu senedinin üzerinde o tarihte hangi bilgiler varsa sadece onları görebilirsiniz. Hiçbir gelişmeyi tapu senedinin üzerine güncel olarak göremezsiniz, ancak bazı bilgiler yeni çıkartılan tapu senedinde görülebilir. Ancak, bunun için de tapu senedini tekrardan çıkartmak anlamsızdır. Bunun yerine Takbis belgesi size güncel bütün bilgileri verir.

Tapu senedi üzerinde görebileceğiniz bilgiler; ili ilçesi, şu anki sahibi ki o tarihte kim yazılıysa ondan ibarettir, Takbis belgesi üzerinde güncel olarak o gayrimenkul üzerindeki beyanlar, şerhler, mülkiyet durumu, arsa payı ve hisse oranı gibi bütün detayları görebilirsiniz. Bunun için Takbis belgesi oldukça önemlidir ve satışlarda mutlaka alıcının istemesi ve satıcının hazırlaması gereken oldukça kolay hazırlanabilecek bir belgedir.

Bu belgeyi vermekle gayrimenkul üzerindeki hiçbir hakkı başkasına vermiş olmazsınız, sadece o gayrimenkulün kimlik bilgilerini ve üzerindeki mülkiyet haklarını karşı tarafa bildirmiş olursunuz. Bu bilgiler zaten alıcının tapuya gittiği zaman o gayrimenkul ile ilgili olarak öğrenmek istedikleri, kendisine alıcı olduğunu ispatladığını bildiği takdirde verilecek bilgilerdir.

Bu belgeyi gayrimenkul sahibinin nasıl hazırlayabileceğini size adım adım göstereceğiz.

2. Webtapu

İlk olarak webtapu.tkgm.gov.tr adresine gidiyoruz.

Bu sayfaya gittiğimiz zaman hemen sağ üstte "Bireysel" girişi görüyorsunuz. Bireysel girişe tıkladığımız zaman bize e-Devlet'e giriş seçeneğini veriyor. e-Devlet'e giriş seçeneğini tıkladığımızda T.C. kimlik numaranızı yazmanız gerekiyor ve sonrasında e-Devlet'e giriş düğmesine bastığımız zaman bizi turkiye.gov.tr adresine yönlendiriyor ve oradan kimliğinizi doğrulamanızı istiyor. Açılan ekranda bu defa e-Devlet'teki kullanıcı adı ve şifremizi girmemiz gerekiyor. Daha önceden eğer girdiyseniz bu hücreler zaten dolu olarak geliyor ve giriş butonuna tıkladıktan sonra tekrardan webtapu adresine yönlendiriliyorsunuz.

Webtapu ana sayfası açıldığı zaman sağ tarafta yine taşınmazlarınızı görebileceğiniz gibi, sol tarafta da "Taşınmaz İşlemler" seçeneğini göreceksiniz. Bu taşınmaz işlemlere bastığınız zaman bir alt menü açılıyor ve taşınmazlar listesi seçeneği çıkıyor. Taşınmazlar listesine bastığınız zaman sayfanın sağında sahip olduğunuz gayrimenkulleri liste halinde görebilirsiniz.

3. Takbis Belgesi Almak

Bir gayrimenkulünüz var ve o gayrimenkulle ilgili Takbis belgesi almak istiyorsanız, bu gayrimenkulün hemen sol tarafında gözüken "i" harfine basmanız gerekiyor. Harfe bastığınız zaman bir belge sözleşmesi geliyor ve okuyup onayladıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebiliyorsunuz. Geçen süre içerisinde sizin için bir Takbis belgesi hazırlanıyor. Tapu kadastro ile iletişim kurularak güncel tüm bilgiler Takbis belgesine aktarılıyor. Açılan bir PDF sayfasının ön gösterim şeklinde buradan bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Örnek bir gayrimenkul için birlikte göz atalım. Taşınmazın kimlik numarası, ilçesi ve hangi tapuda olduğu, mahallesi, mevkisi cilt ve sayfa numarası ve tapu kütüğünde bulunan kayıt durumu ada parsel numarası parsel ölçümü gibi tüm bilgileri göremiyorsunuz. Ayrıca o gayrimenkulün niteliği ile ilgili bilgileri de yine görebiliyorsunuz.

Sayfanın altına geldiğimiz zaman taşınmaza ait şerh, beyan ve irtifak bilgilerini de yine bu sayfanın içerisinde görebiliyorsunuz. Eğer çok fazla kayıt varsa bu belge uzun bir belge halini alabiliyor.

Sayfaya devam ettiğiniz zaman altta mülkiyet bilgilerini, hisse oranlarını gayrimenkulüne zaman edildiği gibi bilgileri de yine burada görebiliyorsunuz.

Devam ettiğiniz zaman, sayfanın altında eğer ipotek varsa ipotek bilgilerini de yine bu sayfa içerisinde devam ettiğiniz takdirde görebiliyorsunuz. Bu Takbis belgesini birisine verdiğiniz zaman ya da bu belgeyi siz birisinden aldığınız zaman bu belgenin üzerinde oynanmış olup olmadığını ve kağıt olarak aldığınızda ne kadar gerçek, kağıt doğru bir belge mi bunun kontrolünü yapmanız için de size Tapu Kadastro bir imkan sunuyor.

4. Takbis Belgesi'nin Kontrolü

Takbis belgesinin altında bir kod bulunuyor. Bu kodu online işlemler sayfasına giderek kontrol edebiliyorsunuz. Öncelikle bu dosyayı kendi bilgisayarımıza bir defa kaydedelim. Hemen sayfanın üzerine geldiğimiz zaman yani sayfanın üzerinde biraz gezindiğimiz zaman bir "indir" düğmesi ya da "baskıya yazdır" düğmesi görüyorsunuz. Biz indir diyelim ve kendi bilgisayarımıza bu dökümanı indirelim. 

Bu belgeyi indirdikten sonra Webtapu sayfasındaki işimiz bitmiş oluyor. Bu sayfadan çıkabiliriz, ancak hatırlatmakta fayda var kendinizle ilgili bilgileri "Kişisel Bilgiler" sayfasından mutlaka düzenli kontrol edin. Sayfanın sağ üstünde profil seçeneğini tıklayarak kendi iletişim bilgilerinizi, telefonunuzu ve e-posta adresinizi mutlaka kaydedin.

Kendi bilgisayarımıza kaydetmiş olduğumuz PDF dökümanını biz inceleyebiliriz ya da emlakçıya veya bir alıcı adayına gönderebiliriz. Onlar da bu dosyayı aldıktan sonra bu dosyanın doğru olup olmadığını kontrol etmeliler. Önemli olan bu dosyanın ne kadar güncel olduğudur. 5 yıl önce veya 3 ay önce alınmış olması önemlidir. Çünkü tapu kayıtlarına eklenecek bir bilgi, belgenin güncel olmamasına sebep olacaktır. Bu da işlem yapma sırasında sizin tapuya gittiğiniz esnada karşınıza engel çıkartabilir.

Ayrıca bu belgenin şöyle bir güzelliği var. Örneğin bir dönem önce kredi aldınız, kredi ödemelerinizi yaptınız. Ancak ipotek hala duruyor ya da haberiniz olmadan bir haciz işlendi. Örneğin, bir elektrik su faturasını ödemesini aksattınız ve hacizli hale geldi. İşte bunlar sizin tapuda işlem yapmanızı zorlaştırabilir ya da satışın bozulmasına sebep olabilir. Bu sebeple, mutlaka siz satmadan önce bu Takbis belgesini alın ki o gayrimenkulün satışı uygun olup olmadığından emin olabilin.

Gelelim Takbis belgesinin doğrulanmasına. Size bir Takbis belgesi geldi ve bu belgenin doğru olup olmadığını kontrol edeceğiz. Doğrulama işlemi için ve webtapu.tkgm.gov.tr adresine gidiyoruz. Bir kullanıcı girişi yapmanıza gerek yok. Sayfanın sağ üst tarafında bir arama çubuğu var ve arama çubuğunun içerisinde belge numarası yazıyor. Takbis belgesinin altında bulunan kodu buradaki belge numarası bölümüne yazdığınız zaman belgenin doğru olup olmadığını teyit edebiliyorsunuz. Eğer yanlış bir belge ise bu defa doğrulama karşılığında bir sonuç çıkmıyor. Ancak doğru bilgi ise bu defa size verilen Takbis'in bir kopyasını ekranda görebiliyorsunuz.

Bir Takbis belgesinin doğrulama işlemini gelin birlikte yapalım. Sayfa altındaki kodu sağ üstteki arama butonuna girdiğimiz zaman bir tane güvenlik doğrulaması sayfası çıkıyor. Güvenlik kodunu yazıyoruz ve "Doğrula"ya bastığımız zaman bize verilmiş olan Takbis belgesi eğer doğruysa yine karşımıza çıkıyor. Ancak doğru değilse bu defa karşınıza bir belge çıkmıyor. Bu işlemleri bilgisayardan yapabileceğiniz gibi telefonunuzda webtapu mobil uygulamasıyla da işlemleri rahatlıkla yapabilir ve bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

^