Bir gayrimenkulü almak üzeresiniz ve mal sahibinden Takbis belgesi istediniz. Bu takbis belgesini nasıl okumalısınız ve hangi detaylarına dikkat etmelisiniz ki başınız ağrımadan bu gayrimenkulü alabilin. Detaylarını bu yazımızda sizlere anlatıyoruz.
Takbis (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) belgesinin nasıl alınacağının ve kimden nasıl isteneceğinin detaylarını aşağıdaki yazımızda anlatıyoruz. Bu yazımızda almış olduğunuz o takbis belgesini nasıl okuyacaksınız, hangi detaylar sizin için hangi sıra içerisinde verilmiş bunun detaylarına bakacağız.
İlk olarak takbis belgesinin görünümünü bakalım. Takbis belgesinin ilk sayfasında gayrimenkule ilişkin bilgileri bulacaksınız. Bunlar arasında taşınmazın konumu ile ilgili bilgiler, hangi il, ilçe, mahallede bulunduğu ve tapu kayıtlarının hangi ciltte hangi sayfada bulunduğu ile ilgili bilgileri bulabileceksiniz.
Sonrasında, ada parselini, yüzölçümünü, bir bağımsız bölümse bağımsız bölüme ilişkin detaylarını, net, brüt, alan metrekarelerini hangi blokta bulunuyor, hangi katta bulunuyor, arsa payı ve arsa paydası, ana taşınmazın niteliği, bağımsız bölümün niteliği ile ilgili detayları Takbis belgesinin ilk sayfasında görebilirsiniz.
Bundan sonraki sayfada taşınmaza ait şerh, beyan ve irtifak bilgilerini bulacağız. Şerh Beyan ve İrtifaklar baş harfi ile "ŞBİ" olarak kısaltılmış şekilde ilk kolonda yer alıyor. Buradaki şerh, beyan ve irtifaklar size gayrimenkul alırken bilmeniz gereken, haberdar olmanız gereken ya da kullanımla ilgili belli kısıtlamaların bildirildiği bölümdür.
Örneğin, beyanlar arasında "kat mülkiyetine geçilmiştir" bilgisi yer alıyor. Kat mülkiyetine hangi tarihte geçirildiğini böylece görebilirsiniz yani kat irtifakı gayrimenkulün ilk yapıldığı tarih için olurken, kat mülkiyetine geçiş inşaatın size bitiş tarihi ile ilgili bilgi verecektir.
Örneğin, yönetim planı tarihini göreceksiniz. Yönetim planı tarihi de size gayrimenkulün artık yaşanmaya başladığı ve kat mülkiyeti ve kat irtifakında belli büyüklüklerden sonra konutların birlikte yaşam alanlarında belli koşulları düzenleyen yönetim planının işlendiği tarihi gösterecektir. Bunlar beyandır ve sizler için zararı olmayan kayıtlar arasında yer alır.
Bilgiler arasında gayrimenkulün varsa eklentileri de yer almaktadır. Örneğin, garajı ya da binanın altında bir deposu, kileri varsa bunlar da belirtilir. Ayrıca gayrimenkul bir kültür varlığı ise onun detayları da yine beyanlar arasındadır. Yani sizin gayrimenkulü alırken haberim yoktu dememeniz için bu kayıtların tamamı takbis belgesinin içerisinde tapu kütüğünde olduğu gibi buraya aktarılmış durumdadır.
Şerh, beyan, irtifak hanesine devam ettiğimiz zaman burada irtifakları da göreceksiniz. İrtifaklar, sizin kullanımınızı sınırlayıcı kayıtlardır ve sizin için önemlidir. Bazı gayrimenkuller için konulmuş olan kayıtlardan örneğin, BEDAŞ, TEDAŞ gibi elektrik kurumlarının o parsellerin içerisine yapmış olduğu trafo alanlarının kayıtları olabilir.
Örneğin, bu gayrimenkul içerisinde de baktığımız zaman yine irtifaklar arasında benzer şekilde bunun da yine bir TEDAŞ şerhine sahip olduğunu görüyoruz. Mesela şöyle söylemiş, "krokisinde A ile gösterilen şu kadar metrekarelik alanın TEDAŞ Genel Müdürlüğü lehine 99 yıllığına irtifak hakkının kaydedilmiştir". Böyle bu gayrimenkulü alan kişi ilerde "Bu gayrimenkulün bu kısmını TEDAŞ'a vermiyorum" deme şansına sahip değil. Çünkü alırken bu şerhi görmüş oluyor ve bunlar da irtifak hakları arasına kaydedilmiş.
İrtifak hakları arasında önemli olan, kullanımı kısıtlayıcı bazı kayıtlar da olabilir. Bunlar gayrimenkulün değerini doğrudan etkileyebilir. Onun için bu kısma çok dikkat etmeniz gerekiyor.
Bu bölümün devamında mülkiyet bilgileri yer alıyor. Mülkiyet kısmında gayrimenkulün birden fazla sahibi olabileceği gibi bir tane sahibi de olabilir. Böylece kimin hangi hisseye sahip olduğu, hangi oranda gayrimenkulün sahibi olduğunda mülkiyet bilgileri kısmından rahatlıkla görebilirsiniz.
Mülkiyet bilgilerinden sonra mülkiyete ait rehin bilgilerine ulaşıyoruz. Örneğin, bir gayrimenkul kredi ile alınmışsa onu alan kişinin mülkiyeti üzerinde bir ipotek kaydı ya da gayrimenkul sahibinin bir borcu varsa ve bu borca karşılık bir haciz işlendi ise örneğin, emlak vergisini ödemediyse, emlak vergisine yönelik olarak belediye bir kayıt açtıysa ve bunu hacze dönüştürdü ise yine bu da mülkiyet bilgileri üzerinde rehineler arasında yer alacaktır.
Bazı rehinler gayrimenkulün satışını engellerken bazı rehinler alıcının kabul etmesi durumunda satışın gerçekleşebileceği anlamına gelecektir. Bu durumda da sizin gayrimenkulü alırken bu durumdan haberdar olmanız ve bunu kabul etmeniz gerekiyor. Bu belgeler ışığında gayrimenkulün takbis belgesinin nasıl inceleneceğine, hangi detaylara bakmanız gerektiğine birlikte bakmış olduk.