Gayrimenkul alırken ya da konut alırken en sıkıntılı süreçlerden bir tanesi ödeme aşamasıdır. İster kredi kullanıyor olun, ister tamamını nakit ile ödeyin. Her iki durumda da parayı alıp, tapuya gitmek gerçekten iyi bir fikir mi, bundan daha iyi yöntemler yok mu? Tapu Takas dışında bu yazımızda size çok daha akılcı, daha faydalı olacak bir ödeme yönteminde bahsedeceğiz.
Ödeme yönteminde eğer tamamı nakitse yani arada bir banka bir kredi kuruluşu yoksa tek karar vermeniz gereken şey, parayı ne zaman vereceksiniz. Önemli olan bunun tapu esnasında verilmesi ve Hem alıcı tarafında, hem de satıcı tarafında güvenilir olanıdır.
Ancak buradaki sorunlardan bir tanesi, alıcı ve satıcı tarafında paranın nasıl sayılacağı ayrıca sayılan paranın gerçekten doğru olup olmadığı ve bununla birlikte paranın sahte olup olmadığı her türlü sahtekarlığın yapıldığı günümüzde alıcının ve satıcının birbirine güvenmesi de gerçekten zordur, ama tamamının nakit olduğu durumlarda başka seçenek var, ondan da bahsedeceğiz.
Ancak kredili satışlarda yani bir konut kredisi kullanıldığı zaman biliyorsunuz gayrimenkulün tamamına konut kredisi çıkmıyor. Bunun bir bölümünün de nakit olarak ödenmesi gerekiyor. Burada alıcı bütün süreçleri bilirken, satıcı bütün süreçleri bilmiyor. Yani ne demek istiyorum, alıcı ne kadar kredi kullanacağını bilirken, satıcı bilmiyor.
Burada yapılması gereken şey satıcı ile alıcının onaylanmış kredinin miktarını öğrenmesi için alıcının şubesine gitmek ya da alıcıdan onaylanmış kredi ile ilgili bir yazıyı banka şubesinden temin edip edemediğini öğrenmek. Eğer böyle bir belge çıkmıyorsa önerimiz, satıcı da alıcı ile birlikte şubeye giderek ne kadarlık bir bölümün kredi için onaylandığını öğrenmesi çünkü geriye kalacak kısım nakit olarak ödenmesi gerekecek.
Peki, kredili olsun ya da tamamı nakit olsun geriye kalan kısım nasıl ödenecek? Tapu takas sisteminden bahsetmiştik. Tapu Takas sistemi oldukça güvenilir, sade ve komisyon olarak da sadece 70 TL'ye bu hizmeti veren bir aracı kurum. Ancak bu sistemin kullanılmadığını, tercih edilmediğini biliyoruz. Peki, bunun dışında başka nasıl bir yöntem var? En iyi yöntemlerden bir tanesi, "Bloke Çek".
İnternette arama yaptığınız zaman bloke çek bedelinin en az 25 TL, genellikle en üst 500 TL arasında olduğunu ve bazı bankalarda binde 5, bazı bankalarda binde 1 üzerinden komisyon alındığını görüyoruz. Yani bugün bir bankadan bloke çek aldığınız zaman üst sınır olarak en fazla 400 - 500 TL gibi bir bedel ödeyeceksiniz.
Peki, bloke çek ne anlama geliyor? Alıcıyı ve satıcıyı nasıl koruyor? Genellikle işlem şöyle oluyor; alıcı zaten çalışmakta olduğu bankasına bu bedel için bir bloke çek hazırlamasını rica ediyor. Banka bu bedeli, alıcının hesabından alıyor, kendi hesabına yatırıyor ve bunun karşılığında da bir bloke çek hazırlıyor.
Bloke çekin üzerinde ne kadarlık bir bedel için hazırlandığı gözüküyor. Alıcı bu bloke çeki satıcıya götürüyor ve tapuda teslim ediyor. Tapuda bloke çeki alan satıcı o bankanın herhangi bir şubesine giderek ya kendi hesabına yatırılması ya da nakit tahsil etmek üzere çeki bırakıyor. Burada karşılıksız çek gibi bir risk bulunmuyor çünkü bloke çek de o para alınmış ve bloke edilmiş oluyor.
Bu sebeple satıcının da korkmasını gerektiren hiçbir durum olmuyor. Böylece taraflar para taşımaktan tamamen kurtuluyor. Sahte paradan kurtuluyor, sayma derdinden kurtuluyor, hırsızlık derdinden kurtuluyor. Eğer canınızı ve paranızı seviyorsanız bloke çek ve tapu takas sistemi gibi sistemler ile kendinizi güvenceye alabilirsiniz.