Tapu işlemlerinde güvenli para alışverişi, alıcı ve satıcılar için en kritik konulardan biridir. Bu süreçte ortaya çıkabilecek riskleri en aza indirmek için "Tapu Takas" sistemi devreye girer. Tapu Takas, alıcı ve satıcı arasında eşzamanlı olarak hem tapu devir işleminin hem de para transferinin güvenle gerçekleşmesini sağlar. Banka güvencesiyle çalışan bu sistem, bloke çek veya nakit transferi gibi yöntemlere kıyasla daha güvenli bir alternatif sunar. Böylece hem alıcı hem de satıcı haklarını koruyarak, işlemlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirler.
Tapu anına kadar alıcı parayı nasıl göndereceğini, tapuya parayla nasıl gideceğini düşünür. Türlü hırsızlık senaryoları aklından geçer ve satıcı ise işlemi yaptıktan sonra parayı nasıl alacağını, paranın eksik olup olmadığını sahte olup olmadığını aldıktan sonra o parayla evine kadar ya da bankaya kadar nasıl gideceğini birçok dolandırıcılık senaryosuyla aklında mücadele eder.
Bu işlemi sürekli yapanların bildiği ancak bir defaya mahsus alım ve satım işlemi yapacak kişilerin bilmediği şey tapu dairelerinde para sayma makinelerinin olmadığı tapu dairelerinin içerisinde banka şubelerinin olmadığıdır. Bu sebeple, işlemleri yapmak gerçekten çok zor, stresli ve yorucudur.
Bu zorlukların üstesinden gelinmesi için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Takas Bank ile ortak bir sistem geliştirdi ve bunun adına Tapu Takas dendi. Tapu Takas sayesinde alıcı ve satıcı para alışverişini arada bir güven kuruluşu üzerinden yapıyor. Alıcı parasını doğrudan satıcıya göndermiyor. Bunun yerine parayı Tapu Takas sistemine gönderiyor.
Alım-satım işlemi için ister alıcı ister satıcı olun tapu dairesine başvurduğuz zaman birer ödeme makbuz numarası alıyorsunuz. Makbuz numarası hem alıcı için hem de satıcının işlemi başlatmak için yeterlidir. Bu numarayla sisteme giriş yapıyorsunuz. Hem satıcı hem de alıcı ayrı ayrı girerek kendi bilgilerini sisteme yüklüyorlar. Yüklenen bilgilerde; gayrimenkul ile ilgili bilgiler, kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, hesap numarasını içermektedir. Ayrıca, bu bilgileri girdikten sonra o gayrimenkul için ödenecek rakamı da her iki sistemde belirtmesi gerekiyor.
Sistem her iki taraftan aldığı bilgiyi eşleştirildiği zaman, örneğin alıcı ben bu gayrimenkulü 300.000 TL'ye alıyorum, satıcı ben bu gayrimenkulü 300.000 TL'ye satıyorum dediği zaman sistem iki kişinin bilgilerini eşleştiriyor. Bu noktada alıcının işlem harcı olan, tamamen rakamdan bağımsız, sadece 70 TL'yi Tapu Takas Bankası'na göndermesi gerekiyor. Tapu Takas Bankası'na gönderdiğiniz 70.000 TL ile birlikte gayrimenkulü alacağı bedeli de yine sistemden Takas Banka hesabına gönderiyor. Böylece alıcı, 300.070 TL'yi hesaba transfer etmiş oluyor. Bundan sonrasında tapuda işlem yapınca tapu dairesi Tapu Takas ile olan entegrasyon sayesinde işlemin bittiğini Tapu Takasa bildiriyor.
Tapu Takas sistemden gayrimenkulün satıcı tarafından alıcıya geçtiğini gördüğü zaman satıcı bedelin tamamını göndermesi gerekiyor, ama bundan önce satıcının da kaydı yaparken kendisi adına ödemesi gereken 70 TL'yi daha önce ödemesi gerekiyor. Bu işlem için hem alıcı hem de satıcı sadece 70 TL bedel ödüyor. Bunun dışında başka bir komisyon sistemde bulunmuyor ve böylece gayrimenkul satışı yapıldıktan sonra kimse paraya dokunmadan kendi hesabında parayı görebiliyor.
Sistemin her adımında durum sorgulaması yapabiliyorsunuz. Bütün gelişmeleri buradan görebiliyorsunuz. Ayrıca Tapu Takas'ın cep uygulamalarından da sistemi takip edebiliyorsunuz. Bu oldukça güvenli sistem çok fazla kullanılmıyor, sebebi de çok açık, Türkiye'de çoğu insan alım satım yaparken gerçek değer üzerinden gayrimenkullerin satışını göstermiyor. Burada yapacağınız tasarruf yerine Tapu Takas sistemi üzerinden gerçek değeri beyan ederek işlemlerinizi çok güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.