Konut Kredisi Taksitleri Nasıl Hesaplanır?

Konut kredisi taksitlerini hesaplamak, ev sahibi olma yolunda önemli bir adımdır. Kredi hesaplaması yaparken, vade süresi gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Vade süresi, kredi miktarına ve faiz oranına göre taksitlerin nasıl belirleneceğini etkiler. Bu yazıda, konut kredisi hesaplamasının nasıl yapılacağını, vade süresinin önemini ve doğru taksit miktarını bulmanın yollarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Bu bilgilerle, bütçenizi en iyi şekilde yönetebilir ve ev sahibi olma hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Konut Kredisi Taksitleri Nasıl Hesaplanır?
Konut Kredisi Taksitleri Nasıl Hesaplanır?

Konut kredisi alırken gayrimenkulün değerinin ekspertiz değerini sadece %80'lik bölümüne kadar kredi alabiliyorsunuz. Yani 100.000 TL değeri olan bir konutun ekspertiz değerinin de 100.000 TL çıkması durumunda sadece 80.000 TL'lik kısmı için konut kredisi çekebilirsiniz. Bunun dışında diğer masraflarınız da var. Eğer komisyoncu varsa %3, alım satım harçlarının tamamı size aitse %2+%2=%4 olmak üzere;

ile beraber yaklaşık %28'lik bir bölüm cebinizden çıkacak. O halde sizin bu %80'lik bölüm için değil %72'lik bölüm için hesap etmeniz daha mantıklı olacaktır. Bu nedenle, cebinizden çıkacak kısımları sona bırakmayın.

Kredi Hesaplamasını Nasıl Yapacağız?

Kredi hesaplamasında ana değişkenler;

Kredi alacağımız miktarı sabit tutarsak konut kredisi faiz oranları vade ile birlikte değişmekte, aynı şekilde vade süreleri de yine sizin ödeme kabiliyetiniz ile değişmektedir.

Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre konut kredisi kullanımlarında genellikle 4 ila 7 ay en fazla tercih edilen vadeler olmakla birlikte ülkemizde konut kredisi faiz oranlarında artış olduğu zaman tüketiciler 2-3 yıla kadar vade sürelerini kısaltabilmekte. Konut kredisi faiz oranları düştükçe de bu vadeler 7-8 yıla kadar çıkabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse, konut kredisi faiz oranları %1.23, %1.41 veya %1.50 oranlarına çıktığı zaman vadeler 2-3 yıla kadar kısalmakta, faiz oranları %0.75-%0.80 dolaylarına indiğinde ise vadeler en az 7 yıla çıkmaktadır.

Vade Süresi

Örneğin, 100.000 TL için 5 yıllık bir kredi kullansanız %1 ile hesap ettiğimiz zaman 2.224 TL aylık taksit ödemeniz gerekiyor. Peki 60 ay, yani 5 yıl değil de, 7 yıl vade olursa aylık ödemeniz 1.765 TL'ye düşüyor. Peki 7 yıldan 10 yıla çıkarırsak 1.434 TL'ye düşüyor. Yani vade miktarı uzamaya başladıkça taksitler düşüyor, ancak bir süreden sonra da taksitler de çok ciddi bir düşüş olmuyor.

Bu nedenle, değerlendirme yaparken şunu dikkate almanız gerekiyor. Eğer enflasyonu yüksek bir ülkede yaşıyorsanız bu taksitler zamanla enflasyona da yenilecektir. Örneğin, 2.200 TL taksit ödediğiniz bir ev için ülkede seneye %10 enflasyon varsa taksit tutarı bugünün parasıyla 2.000 TL'lerin altında bir değere düşmüş olacak. Bu da sizin maaşınıza yapılacak zam ile birlikte taksitlerde ödeme kolaylığı sağlayacaktır.

Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Tüm bankaların konut kredisi sayfalarında hesaplama araçları vardır. Bunun dışında tüm bankaların kredi faiz oranlarının karşılaştırılmasının yapıldığı hesaplama araçları sunan internet siteleri de mevcut. Bu internet sitelerinde hem bankaların konut kredisi faiz oranlarını görebilirsiniz hem de vadeye göre uyguladıkları faiz oranlarına göre taksitleri görebilirsiniz.

^